Završen 23. Međunarodni festival za djecu Banjaluka 2024: Gran Pri gostima iz subotičkog pozorišta

Branislav Predojević
Foto: G.S.

BANjALUKA - Gran Pri nagradu 23. Međunarodonog festivala za djecu Banjaluka 2024, za najbolju u predstavu cjelini, osvojila je predstava „Igraj se sa mnom“ Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Žiri festivala u sastavu: dr Jaroslav Adam Kilian, reditelj iz Poljske,  Blagovesta Vasileva, scenograf i kostimograf, iz Srbije i Saša Terzić, glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske, obrazložili su ovo prizNanje riječima da se ovaj komad bavi izuzetno važnim temama za djecu na poetičan način uz dopadljiv humoristički jezik na sceni.

- Dječija usamljenost ispričana pozorišnim sredstvima uz sjajan, poetičan  i simbolički narativ,  a humorističnim jezikom, izdvaja ovu predstavu u potpunosti - piše u obrazloženju žirija. 

Režiser Vagneru Galjo laureat je Nagrade za najbolju režiju za svoj rad na predstavi „Greška 404“, Teatra Angeles de Trapo iz Malage, kako je navedeno za preciznost lutkarske režije i otvaranja važne teme za mlade. 

Takođe, žiri je odlučio  da se specijalna nagrada se  dodjeli  Pozorištu lutaka „Pinokio“ iz Beograda za predstavu „Magični grad“, u kojoj su poetičnost priče i moć imaginacije ukazale na snagu mašte kao nepobjedivog imperativa  u preživljavanju djece i odraslih i u najtežim tragedijama. Još jedna Specijalna nagrada dodjeljena je Momirki Bajlović za kostim i maske u predstavi „Beskrajna priča“, Malog pozorišta „Duško Radović“. 

Isti teatar osvojio je dvije Glumačke nagrade,  koje su dodjeljene Relji Jankoviću, za ulogu Bastijana  u predstavi „Beskrajna priča, za suptilan glumački proces i empatiji prema dječaku koji je konfrontiran traumom, dok je druga glumačka nagrada dodjeljena njegovoj koleginici iz iste predstave Dubravki Kovjanić, koja je sa minimalnim sredstvima ostvarila moćan pozorišni rezultat. 

Žiri je takođe odlučio  da glumačka nagrada  dodjeli Aratu Mateu za ulogu Palka u predstavi „Lenka i Palko“, Lutkarskog pozorišta Bobita, za glumačke i lutkarske vještine i ubjedljivost u dočaravanju karaktera dječaka. 

Ruska glumica Darija Smirnova osvojila je glumačku nagrada, za uloge u predstavi „Beba i mama“ (Priča o malom ždrijebetu i sreći), Državnog dječijeg dramskog pozorišta iz Sankt Petersburga, za perfekciju animacije, scenski pokret i govor. 

Gosti iz Rusije zaslužili su  i nagradu za najbolju scenografiju, koja je dodjeljena Aleksanderu Staviskom, zbog kreiranja poetskog prostora scene objektima, svjetlom i projekcijama.

Tandem Petra Kavaš i Vitomir Vratarič, nagrađen je za odličnu partnersku igru i kreaciju imaginacije koja transformiše obične predmete u karakter, u predstavi „Zoo putnici“, Lutkovnog gledališča Pupila. 

Takođe, slovenački teatar za djecu, ponio je kući i nagrada za najbolju muziku, koju su osvojili Luka Cojhter i Valter Klemenčić, čija je muzika po riječima žirija stvorila konstrukciju dramaturgije predstave.

Nagrada „Dragan Banjac“ za najkomičniju glumačku igru pripala je Nikoli Kerkezu za višestruke uloge Starešine/Eriba/Endživuka/Igramulinog deteta i Bića mraka, u predstavi „Beskrajna priča“, Malog pozorišta „Duško Radović“(Beograd.)

- Virtuoznost da u blagodarnoj sjenci glavnih likova, svakim svojim glumačkim zadatkom na drugačiji način nasmije publiku i iščita linije humora igrajućih karaktera impresivno utemeljuje sjećanje na Dragana Banjca, glumca Dječijeg pozorišta, koji je u svojoj karijeri upravo na ovakav, dirljiv način oduševljavao i nasmijavao publiku - naveo je žiri kao razloge za ovo priznanje, koje ima poseban značaj za Dječije pozorište Republike Srpske.

PROGRAM

Tokom trajanja festivala  koji je trajao  u periodu  od 13.  do 19. oktobra 2024. godine žiri jr ocjenjivao  konkurenciju za nagrade 10 predstava iz osam država. 

Učestvovali su:  Malo pozorište „Duško Radović“(Beograd Srbija), Pozorište za djecu „Arlekino“(Brašov, Rumunija), Kazalište Virovitica i Gradsko kazalište „Joza Ivakić“(Vinkovci, Hrvatska), Državno dječije dramsko pozorište Sankt Petersburg, (Rusija), Dečje pozorište Subotica ( Srbija), Teatar „Mil Rostros“ ( Meksiko Siti, Meksiko), Pozorište „Bobita“( Pečuj, Mađarska) Teatar „Angeles de trapo“(Malaga, Španija), Lutkovno gledališče „Pupila“( Lendava, Slovenija) i Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana