"Zaplet": Odigrana predstava „Siročad“ pozorišta iz Zenice

Ilijana Božić
Foto: GP Jazavac

BANjALUKA- Predstava „Siročad“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica  odigrana je večeras, četvrte takmičarske večeri 14. Međunarodnog festivala glumca „Zaplet”, koji se održava pod sloganom „U krugu porodice“ u Gradskom pozorištu „Jazavac” u Banjaluci.

Komad je rađen u režiji Ivana Plazibata, a po dramskom tekstu britanskog pisca Denisa Kelija.

Publika je imala priliku da na sceni posmatra dešavanja  tokom jedne noći koja počinje romantičnom večerom, a završava se kao zgarište porodičnih i ljudskih vrijednosti.

Likovi su se neočekivano našli u situaciji koja zahtijeva brzo djelovanje i donošenje odluka.

Komad „Siročad“ postavlja pitanja o tome da li je porodica zaista osnovna ćelija društva, ali i ispituje je li  porodica precijenjena, je li ona manipulacija koja bi zavarala i najboljeg čovjeka na svijetu i pretvorila ga u čudovište. Publika je na sceni posmatrala kako je zapravo uništena jedna porodica.

U predstavi igraju Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković.

Publika nije krila oduševljenje ovom predstavom, što je i iskazala glumcima na Okruglom stolu.

Glumac Enes Salković je istakao da se i on i kolege uvijek raduju dolasku u Banjaluku.

-Publika koja je ovdje je jedna od najiskrenijih. Hvala vam sto ste zivjeli i disali ovu predstavu s nama veceras- kazao je Salković.

Glumica Snežana Vidović, koja je na sceni sjajno dočarala lik Helene koja se svim silama bori da zaštiti porodicu, kazala je  da se ljubavi ne mogu odvajati.

-Moja junakinja, zbog prošlosti kakvu ona i brat imaju, ima patološku potrebu da  zadrži porodicu uključujući i supruga i sina i brata. Došla je u situaciju da ne može da zadrži sve. Iako zna koliko je njen brat oštećen, ona njega pravda i tu gubi granicu između realnog, ali i onog šta je zaista ljubav a šta je ona životinjska potreba da se svoje zaštiti-rekla je ona.

Za glumca večeri publika je izabrala Zlatana Školjića.

Nakon predstave, u okviru pratećeg programa, publika je uživala u razgovoru sa glumicom Tamarom Dragičević.

Takmičarski program će biti nastavljen sutra u 20 časova kada će početi predstava „Pluća“ Teatra i opere „Madleanium“/“Marador“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana