Zaplet 07: Publika uvučena u rijaliti šou

Cvija Mrkonjić
Zaplet 07: Publika uvučena u rijaliti šou

Banjaluka - Predstava zagrebačkog teatra "Rugantino" pod nazivom "Thiscasting" obilježila je drugo veče Međunarodnog festivala mladog glumca "Zaplet 07", koji je u toku u banjalučkom Gradskom pozorištu "Jazavac".

Komad je autorski projekat Mirana Kurspahića, a u njemu igraju Dunja Fajdić, Iskra Jirsak, Sanja Milardović, Ivan Bošnjak i sam Kurspahić.

Čitava predstava je snimana kamerom, uključujući i publiku koja je, možda i nesvjesno, uvučena u rijaliti šou u kome se tri očajne nezaposlene mlade glumice bore za mjesto TV voditeljke.

Iako su priče djevojaka u početku potpuno različite, kako audicija odmiče i kako "Veliki brat", koji upravlja svime, iskušava kandidatkinje do krajnjih granica, na površinu izbija očaj djevojaka koji ih gura u nemilosrdnu borbu za egzistenciju.

Osim što "Veliki brat" koristi spremnost glumica, koje vape za zaposlenjem, da učine bilo šta što se od njih traži, čak i da pogaze sopstveno dostojanstvo, predstava prikazuje i spremnost publike, koja aktivno učestvuje u izvođenju, da udovolji svakom produkcijskom hiru.

Glumica Sanja Milardović, koja je po izboru publike proglašena glumicom večeri, je istakla da su zadovoljni reakcijama banjalučke publike na predstavu.

- Te reakcije mnogo variraju od grada do grada. Negdje su ljudi šokirani, negdje blagonakloni, a negdje čak i grubi i svašta nam dobacuju - istakla je Milardovićeva.

Kako je objasnila, najveći izazov tokom priprema za predstavu joj je bio da zaista osjeti očaj iz kojeg njen lik na kraju eksplodira do te mjere da je spreman na sve da dobije posao i dođe do prijeko potrebnog novca.

- Što se nagrade za glumicu večeri tiče, nisam ni znala da se dodjeljuje, pa je nisam ni očekivala, ali jako mi je drago što sam je osvojila - kaže Sanja i dodaje da smatra da svaka nagrada dodijeljena za uloge u ovoj predstavi pripada svima podjednako.

Selektor festivala Ljubiša Savanović je u ime "Jazavca" naglasio da je festival počeo dobro te se nada da će i ostatak proteći u istom raspoloženju.

- Najvažnije je da je publika zadovoljna. Mislim da je predstava "Thiscasting" ostavila traga na posjetioce, a njihove reakcije tokom predstave su bile odlične - rekao je Savanović i podsjetio da je cilj festivala da publici pokažu nešto novo.

Program

Na repertoaru festivala "Zaplet 07" publika će večeras moći uživati u predstavi "Dogvil" reditelja Kokana Mladenovića, a u produkciji "Mikser hausa" iz Beograda. Muziku uživo izvodi bend "Vroom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana