Za Teatar fest „Petar Kočić“ ni marke

Aleksandra Madžar
Za Teatar fest „Petar Kočić“ ni marke

Banjaluka - Teatar fest “Petar Kočić”, jedna od značajnijih kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj, ove godine održan je uz minimalna novčana sredstva, a da cjelokupna atmosfera nije bila baš na zavidnom nivou, osjetila je i publika, ali i stručna javnost.

Iako su nam pred sam početak Teatar festa iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli da su za programske aktivnosti Narodnog pozorišta RS u ovoj godini ukupno odobrili 182.000 maraka, direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković juče je rekao da im je na račun prebačeno samo 3.200 maraka za materijalne troškove.

- Za Teatar fest “Petar Kočić” do današnjeg dana nije uplaćeno ništa, kao ni za tri pozorišne premijere koje su izvedene u ovoj sezoni - rekao je Novaković.

Naglasio je da su se, bez obzira na “katastrofalne uslove za organizaciju festivala, trudili da to ne utiče ni na takmičarski, ali ni na prateći dio festivalskog programa”.

Zbog tehničkih uslova scena Narodnog pozorišta RS, neke od predstava nije bilo moguće uvrstiti u program festivala.

- Narodno pozorište RS je u žestokim problemima i nadam se da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS shvatiti da je ovaj festival manifestacija koja ne treba samo Narodnom pozorištu Srpske i Nenadu Novakoviću već građanima Srpske - rekao je Novaković.

Ni glumci Narodnog pozorišta RS nisu krili nezadovoljstvo.

- Ne čudi me da se uskraćuje novac za kulturne manifestacije, kao ni to što se i sa malo novca ne rade najbolje moguće stvari za kulturu u RS - kazao je glumac Ljubiša Savanović.

On je stavio primjedbu na činjenicu da su na festivalskom repertoaru bili tekstovi i stranih i domaćih pisaca.

- Ništa više ne može da me iznenadi, ni  atmosfera koja je vladala na festivalu, primitivne reakcije na nagrade, zabrana ulaska glumcima u nacionalni teatar... - kaže Savanović.

Novaković je objasnio da propozicije festivala ne postoje, što se tiče stranih i domaćih dramskih tekstova.

Reditelj Aleksandar Pejaković, koji je odgledao sve predstave na festivalu, smatra da je neispravno suditi o festivalu kada se jasno zna da organizator nema dovoljno novca, pa samim tim ni mogućnosti da dovede sve predstave prema izboru selektora.

- Što se tiče odluka žirija, one generalno nikada nisu mjera vrijednosti, naročito ako se vodi računa da svako od učesnika bude nagrađen. Zato ovaj festival ima prvenstveno afirmativni karakter - kaže Pejaković.

Prema njegovom mišljenju, akcenat bi trebalo da bude na nagrađivanju što više glumačkih ostvarenja, i to samo u slučaju da se odluke (minimalno petočlanog) žirija donose jednoglasno.

- Tako bi ovaj festival postao prepoznatljiv u regionu, a postao bi i primamljiv mnogobrojnim glumcima, bez kojih pozorište ne bi ni postojalo - zaključio je Pejaković.

Tekstovi

- Ono što me brine su samo dvije predstave rađene prema savremenim dramskim tekstovima, druge dvije su bile dramatizacija proznih djela.

Čini se da uprave pozorišta ne žele da rizikuju postavljanjem tekstova savremenih autora, iako vjerujem da postoje dobri tekstovi koji čekaju u ladicama stolova upravnika pozorišta - kaže dramaturg Mario Ćulum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana