Za Teatar fest odobreno 50.000 KM

Aleksandra Madžar
Za Teatar fest odobreno 50.000 KM

Banjaluka - Narodnom pozorištu Republike Srpske za sufinansiranje organizacije pozorišnog festivala Teatar fest “Petar Kočić” rješenjem ministra prosvjete i kulture RS odobreno je ukupno 50.000 maraka.

Rekla je ovo “Glasu Srpske” pomoćnik ministra za kulturu  Irena Soldat-Vujanović.

Ona kaže da je 28. maja na račun Narodnog pozorišta Republike Srpske uplaćeno 29.000 maraka za ovaj festival.

- Riječ je o prvom dijelu isplate, a u drugom dijelu isplate biće isplaćeno preostalih 21.000 - tvrdi Soldat-Vujanović.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je ranije da na račun nacionalnog teatra RS nije uplaćeno ništa za organizaciju Teatar festa “Petar Kočić”, koji je održan od 2. do 9. juna u Banjaluci.

- Iako su nam pred sam početak Teatar festa iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli da su za programske aktivnosti Narodnog pozorišta RS u ovoj godini ukupno odobrili 182.000 maraka, direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković  rekao je da im je na račun prebačeno samo 3.200 maraka za materijalne troškove.

- Za Teatar fest “Petar Kočić” do današnjeg dana nije uplaćeno ništa, kao ni za tri pozorišne premijere koje su izvedene u ovoj sezoni - rekao je Novaković u četvrtak.

Irena Soldat-Vujanović tvrdi, međutim, da su Narodnom pozorištu RS u 2013. godini odobrena sredstva i za dvije premijere.

- Riječ je sredstvima za predstave “Kuhinja” i “S planine i ispod planine” u iznosu od 70.000 maraka. Ukupno je do sada odobreno 120.000 maraka - kaže Soldat-Vujanović.

Ističe da je u skladu sa odobrenim budžetom Republike za programske aktivnosti republičkih ustanova kulture Ministarstvo prosvjete i kulture sačinilo Plan i program raspodjele tih sredstava, od čega su za programske aktivnosti Narodnog pozorišta RS u 2013. godini planirana sredstva u iznosu od 182.400 maraka.

Soldat-Vujanović kaže da bi realizacija navedenih isplata po rješenjima trebalo da bude do kraja juna, ili početkom jula.

Smanjen budžet

- Dužni smo napomenuti da su u 2013. godini, za razliku od nekoliko prethodnih godina, republičkim ustanovama kulture znatno umanjena budžetska sredstva za programske aktivnosti. Radi se o smanjenju ukupnih sredstava u budžetu za oko 22 odsto - kaže Irena Soldat-Vujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana