Za glumca ne postoje prepreke

Ratomir Mijanović
Za glumca ne postoje prepreke

U Pozorištu na Terazijama sam već četiri decenije. Iako sam zvanično otišla u penziju, i sada radim pod ugovorom, pošto sam bila njihov dugogodišnji prvak i član. I danas imam šest naslova u ovom pozorištu. Mislim da glumac jedino kada teško oboli može da napusti pozorište.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” popularna glumica Ljiljana Stjepanović, koja je u okviru trebinjskog “Festivala festivala” odigrala monodramu “Gospođa ministarka” u prepunoj dvorani Doma kulture. Predstava je nastala po čuvenoj komediji Branislava Nušića i tekstu Galeta Jankovića, a režiju i muziku potpisuju Ljiljanini sinovi Vlastimir i Igor Repić.

- Glumci igraju i kada imaju upalu pluća, ja sam igrala i sa slomljenom rukom i  rebrima, tako da za glumce nema prepreka. Svi glumci su zaljubljenici u svoj posao i to nas zapravo i drži u životu - kaže Stjepanovićeva.

Najavljuje da će “Gospođa ministarka” uskoro dobiti novo ruho.

- Na jesen bi konačno trebalo da radim na novoj “Ministarki” u Pozorištu na Terazijama. Nušićeva “Gospođa ministarka” - ali kao mjuzikl - kazala je Stjepanovićeva.

Brojne nastupe imala je sa monodramom “Povratak kraljice Marije Karađorđević”, koju je Dragana Bošković specijalno za nju pisala.

- Sa zadovoljstvom sam igrala tu monodramu. Pogotovo što je reč o jednoj sjajnoj, velikoj ženi, srpskoj majci i velikoj dobrotvorki, koja je dosta zaboravljena i marginalizovana - priča glumica.

Ljiljana Stjepanović je dobitnik “Nušićeve nagrade” za životno djelo za glumca komičara, a dva puta je dobila statuetu “Zlatni ćuran” u Jagodini.

- Ne mogu da kažem da mi je komedija najbliži žanr. Međutim, najviše sam igrala u komedijama. Mada sam diplomirala sa ledi Magbet i potpuno drugačijim repertoarom, vezala sam se za Pozorište na Terazijama i za ljude koje tu rade i nastavila sa drugačijim žanrom - ističe Stjepanovićeva.

Ove godine pripalo joj je još jedno vrijedno i značajno priznanje, nagrada “Žanka Stokić” za pozorišno, filmsko i televizijsko stvaralaštvo.

- Ponosna sam na “Žanku” i sama dodela priznanja za mene je bila veoma dirljiva - kaže Stjepanovićeva.

Za trebinjski “Festival festivala” ima samo riječi hvale.

- Ovakvi festivali mi pokazuju da ima još nade za kulturu. Nažalost, sve manje novca se izdvaja za kulturu, ali ovo je dokaz da još postoje entuzijasti koji brižljivo čuvaju umetnost - zaključila je Stjepanovićeva.

Nove uloge

- Radim novu ulogu u svom pozorištu, u Sterijinoj “Ženidbi i udadbi”. U pripremi je i jedan tekst koji radi Danica Ristovski. Ona je adaptirala “Ženske razgovore” Duška Radovića. Takođe mi je ponuđeno da igram ulogu Sare Bernar, u jednoj duo drami, koju sam odmah prihvatila, jer je tekst odličan - kaže Ljiljana Stjepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana