"Vuk sa mirisom bobica" sutra premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Vukovi uče kako srce da oslobode od straha

Ilijana Božić
"Vuk sa mirisom bobica" sutra premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Vukovi uče kako srce da oslobode od straha

BANjALUKA - Nova predstava "Vuk sa mirisom bobica", rediteljke Tamare Kučinović, koja govori o povratku prirodi i oslobođenju od strahova premijerno će biti izvedena sutra u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Komad će biti izveden u 20 časova, a namijenjen je za djecu školskog uzrasta od deset godina i starijoj, ali i odrasloj publici. Publika će moći da uživa u fascinantnim kostimima vukova koji na sceni oživljavaju prave vukove i oslikavaju ljudske borbe.

Rediteljka Tamara Kučinović je istakla da je da "Vuk sa mirisom bobica"  ima želju da progovori o temi koju su ljudi u današnjem svijetu pomalo zaboravili.

- Govori o povratku prirodi, o pronalasku iskonske snage koja je u svakom od nas i želi provaliti, osloboditi se, disati, živjeti. To je snaga koju čovjek ima onog trena kad zarije ruke u zemlju, kad duboko udiše hladan zrak u roza predvečerje, kad osjeća sve emocije koje su mu dane, kada se spori s iskonskim Ja - prirodom - rekla je Kučinovićeva.

Objasnila je da predstava o ovoj temi govori kroz djevojčicu Sašu koja se nevjerovatnim slučajem pretvorila u vuka koji u sebi nosi simbol snage, zajedništva, instinkta i nježnosti.

- Saša se bojala te snage u sebi, bojala se vukova, da se sama u jednog pretvorila. Jer svako srce želi biti oslobođeno, pronaći vuka u sebi, prirodu i snagu u sebi, iskonsku snagu – ljubav - dodala je Kučinovićeva.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović-Marinković naglasila je da je  bilo veoma teško raditi ovu predstavu.

- Korona nas je sprečavala u radu, jer glumcu je veoma teško da radi u vremenu kada svi oko njega nose maske, kada on ne može da se zagrli sa kolegom, a da pritom nema primisao da će ugroziti zdravlje - kazala je Labović-Marinković.

Dodala je da je Tamara Kučinović impresionirala Banjaluku na sceni ovog teatra još 2019. godine.

- Željeli smo da naš ansambl radi sa takvim rediteljem čiji je talenat stigao do Moskve. U ovoj predstavi su zastupljena sva četiri elementa prirode, vazduh, zemlja, voda i vatra. Ova predstava se rađa iz vatre koja će biti prisutna  na sceni od sutra, a to je vatra koju je ansambl donio- navela je Labović Marinković.

Glumac Dragan Vučić koji igra jednu od glavnih uloga, istakao je da je Kučinovićeva jedan od rijetkih reditelja koji prvo obrati pažnju na glumce.

- Na početku procesa radili smo studiozno na ulogama i pokušali smo da osvijestimo šta je u suštini vuk i zajedništvo kako bi lakše odigrali predstavu. Igram mladog vuka, i kao što sam naziv predstave kaže, kroz taj miris sam gradio svoj lik, jer sam kroz miris prepoznao razne strahove kod vučice -  je Vučić.

Dodao je da se strah provlači kroz cijelu predstavu, te da njegov lik pokušava da vučicu oslobodi od  strahova, da ona počne slobodno da diše. Zaključio je da upravo to i jeste suština dječijeg života, te da je cilj da se roditelji osvijeste  i da puste djecu da se slobodno igraju i kreću.

Radnja

- Saša, mlada vučica koju igra Zorana Šuman glavna je junakinja predstave. Ona čuje  zov vukova u sebi otkad čuje i svoj glas. Međutim, ona ga prezire, jer se boji vukova. Ona ne govori mnogo zbog vuka u sebi. Međutim, mališani će posmatrati na sceni kako se Saša na kraju pretvorila u vuka i kako se našla u sred šume, odnosno  usred svoje unutrašnjosti - stoji u opisu radnje predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana