Vampirska simfonija uz buru smijeha

Aleksandra Rajković
Vampirska simfonija uz buru smijeha

Banjaluka - Predstava “Sava Savanović - vampirska simfonija”, izvedena sinoć na Teatar festu “Petar Kočić”, naišla je na odličan prijem publike i pozitivne kritike stručne javnosti.

Komad, u produkciji Narodnog pozorišta iz Kikinde, napisala je Danica Nikolić-Nikolić, a adaptaciju, režiju i scenografiju radio je Nikola Zavišić. Publika je sa mnogo smijeha pratila priču o najpoznatijem vampiru u Srbiji Savi Savanoviću.

- Uglavnom sam se bavila citatima iz srpske poezije. Pretresla sam dobar deo antologije novije srpske lirike, kao i rodoljubive srpske poezije. Koristila sam i citat Desanke Maksimović - rekla je Danica Nikolić-Nikolić.

U ulozi vampira Save Savanovića pojavljuje se Marko Gvero.

- Veoma je zabavno igrati prvog srpskog vampira, a svi poznajemo mit o Savi Savanoviću. Pisac i reditelj su napravili sjajnu priču i zaista mi je drago što sam deo predstave - kazao je Gvero.

Dio glumačke ekipe je i Marina Vodeničar, koja tumači lik Ruže Vlajne.

- Zabavljam se dok igram u predstavi koja je parodija na vampirizam u Srbiji i u kojoj je sve pisano u stihu. Iako predstava počinje u horor stilu, prerasta u urnebesnu komediju i parodiju. Songovi su obrade stranih i domaćih hitova i radujem se što su reakcije publike uvek jako pozitivne - kazala Vodeničar.

Na kvalitet predstave osvrnuli su se i ljudi iz pozorišnog života Republike Srpske.

- Tema vampirizma dovedena je u kontekst današnjeg vremena. Predstava, ma koliko naizgled bila pitka i šaljiva, zapravo je poprilično gorka i na neki način otrežnjujuća. Veoma mi se dopala funkcionalna scenografija, kao i korišćenje teatra sjenki, što priči daje mističnu dimenziju - rekao je direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Teatrolog Rade Simović ukazao je na vezu kultnog filma “Leptirica” i kikindske predstave.

- Svi se sjećamo filma “Leptirica”, prvog srpskog horora, putem kojeg smo upoznali Savu Savanovića. Poslije 40 godina upoznajemo ga u jednoj parodičnoj i satiričnoj dimenziji, sa pogledom na novu Srbiju. Lijepa kolažna dramaturgija i pitka predstava, koja odlično komunicira sa publikom - smatra Simović.

Novinari su bili uskraćeni da pogledaju ovu predstavu, a kako su nam rekli oni koji su je gledali, glumačka ekipa nagrađena je velikim aplauzom. Organizatori iz Narodnog pozorišta RS kazali su da je broj mjesta bio ograničen, jer je publika sjedila na sceni.

“Zdrav(o) život(e)!”

Na festivalskom repertoaru sutra u 20 časova je predstava “Zdrav(o) život(e)!”, čiji je autor Li Mekdugal, a reditelj Nikola Zavišić. Riječ je o komadu u produkciji Srpskog narodnog pozorišta, a u glumačkoj ekipi su Igor Pavlović, Ivan Đurić, Nenad Pećinar i Marko Savić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana