U jeku probe za Kočićevu priču

Aleksandra Madžar
U jeku probe za Kočićevu priču

Banjaluka - Pripreme za 16. Teatar fest "Petar Kočić" su u punom jeku, a do sada nemamo nijedan problem koji može da utiče na organizaciju. Sve je u pozorištu podređeno ovoj vrijednoj pozorišnoj manifestaciji.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i podsjetio da je ovogodišnji selektor Teatar festa "Petar Kočić" Miroslav Miki Radonjić. Selektor je izabrao šest predstava koje će se naći u takmičarskom dijelu festivala od 2. do 9. juna.

Festival će biti otvoren premijerom predstave "S planine i ispod planine", koju po tekstu Petra Kočića režira Stela Korljan. Pošto je riječ o predstavi Narodnog pozorišta Republike Srpske, koje je domaćin "Teatar festa", Kočićeva priča nije dio takmičarskog programa.

- Sa pozorištima koja dolaze na festival već smo potpisali ugovore i napravili koordinaciju, tako da imamo potvrđene satnice dolazaka - kazao je Novaković.

U takmičarskom dijelu programa publika će moći da pogleda predstave "Dabogda te majka rodila", koprodukcijski projekat Hrvatskog narodnog kazališta "Ivan pl. Zajac" i HKD teatra iz Rijeke, "Grebanje ili kako se ubila moja baka" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i "Sava Savanović - Vampirska simfonija" Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Zrenjaninsko Narodno pozorište "Toša Jovanović" predstaviće se komadom "Zla žena", a publika će imati priliku da pogleda i predstavu "Zdrav(o) život(e)!" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Među predstavama u takmičarskom programu je i "Elijahova stolica" rađena u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i MESS teatra iz Sarajeva.

Predstava Narodnog pozorišta RS "Kuhinja" po tekstu Petera Handkea i Mladena Materića, u režiji Mladena Materića, zatvoriće festival, a kao i svake godine biće dodijeljene nagrade najboljima.

Prateći program

- I ove godine u Narodnom pozorištu RS za sve učesnike i publiku organizovan je prateći program festivala. Promovisaćemo knjige i časopise, a biće održani i okrugli stolovi o predstavama koje će igrati. Govorićemo i o pozorišnoj kritici, ali i o odnosu javnosti prema pozorištu - kaže Nenad Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana