Tradicionalne poruke povodom Svjetskog dana pozorišta: Teatar je stvaranje jednakosti među ljudima i bogovima

Ilijana Božić
Tradicionalne poruke povodom Svjetskog dana pozorišta: Teatar je stvaranje jednakosti među ljudima i bogovima

BANjALUKA - Pozorište, ta pozornica na kojoj se smjenjuju vijekovi i ljudski karakteri budeći u čovjeku najdublje emocije tuge i radosti, ono koje nas navodi na promišljanje odvodeći nas u čudesne svjetove, nadživljava ratove, pandemije i cenzure i opstaje uprkos vremenu i ljudima.

Teatar, utočište za čovjeka, koje vraća vjeru i budi nadu proslavlja Svjetski dan pozorišta 27. marta, obilježavajući ga širom svijeta.

Tog dana u Gradskom pozorištu “Jazavac” biće odigrana predstava “Banjaluka” sa početkom u 20 časova, dok će ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u 11 časova, pred najmlađom publikom izvesti komad “Kralj žabac”. Ovaj poseban dan obilježiće i Pozorištance “Maslačak” predstavom “Kapetan Džon Piplfoks” odvodeći mališane u čarobni svijet avantura slavnog gusara, a ovo magično putovanje počeće u 12 časova u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini.

Glumci Pozorišta Prijedor izvešće u 20 časova komad “Neobično veče”, a u Narodnom pozorištu Republike Srpske 28. marta u 19 časova na sceni “Petar Kočić” biće prikazan dokumentarni film “Glumčina” posvećen glumcu Zoranu Radmiloviću.

Kao i svake godine, tako i ove, svijetu je upućena međunarodna poruka, a ovaj put ju je napisao američki reditelj Piter Selars.

- Živimo u epskom dobu ljudske istorije, a dubinske i značajne promjene koje proživljavamo u pogledu odnosa ljudi sa samima sobom, sa drugim ljudima i sa ostalim svijetom skoro su van našeg dometa da ih spoznamo, artikulišemo, iskažemo, izgovorimo - saopštio je on.

Istakao je da ne živimo u dvadesetčetvoročasovnom ciklusu vijesti, već živimo na kraju vremena.

- Novine i mediji su u potpunosti nepripremljeni i onemogućeni da se uhvate u koštac sa svim stvarima koje proživljavamo. Gdje je jezik, gdje su pokreti i gdje su slike koji bi nam omogućili da shvatimo suštinske promjene i raskole koje doživljavamo? I kako možemo da shvatimo sadržaj naših trenutnih života kao iskustvo, a ne kao novinsko izvještavanje? Pozorište je umjetnička forma iskustva - naveo je Selars.

Zapitao je gdje je naša kultura sjećanja, čega treba da se sjećamo, koji nam rituali napokon dozvoljavaju da ponovo izmislimo i započnemo korake koje nikada nismo napravili.

- Pozorištu epskih vizija, svrhe, oporavka, popravke i brige potrebni su novi rituali. Nama ne treba zabava. Nama treba okupljanje. Treba da dijelimo prostor i gradimo zajednički. Treba nam zaštićeni prostor suštinskog razumijevanja i jednakosti. Pozorište je zemaljsko stvaranje prostora jednakosti među ljudima, bogovima, biljkama, životinjama, kapima kiše, suzama i preporoda. Prostor jednakosti i suštinskog razumijevanja osvjetljava skrivena ljepota koju održava živom suštinski odnos opasnosti, spokoja, mudrosti, djelovanja i strpljenja - kazao je on.

Zaključio je da je pozorište oduvijek predstavljalo život na ovom svijetu kao opsjenu, dajući nam mogućnost da oslobađajućom jasnoćom i silom dokučimo ljudsku iluziju, zabludu, sljepilo i poricanje.

Početak

Svjetski dan pozorišta obilježava se na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine. Na taj dan pozorišta širom svijeta organizuju razne manifestacije, a najvažnija je tradicionalna poruka koju piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana