Teatar Ubuntu: Entuzijazam čuva pozorište

Aleksandra Madžar
Teatar Ubuntu: Entuzijazam čuva pozorište

Ideja da se u gradu koji nema pozorište osnuje trupa Teatar "Ubuntu", koja će biti osnova za pozorište, rodila se iz velike ljubavi Ivana Petrovića, Nenada Blagojevića i mene prema teatru.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" jedan od osnivača Teatra "Ubuntu" Danka Žugić, ističući da im je veliki podsticaj i podršku u ovoj ideji dala poznata srpska glumica Ljiljana Blagojević, u čijoj klasi su i diplomirali.

Ansambl ovog teatra izveo je ove sedmice predstavu "Žena mog najboljeg druga" na "Balkan teatar festu" u Dimitrovgradu pred mnogobrojnom publikom. Komad je rađen po tekstu "Svinja" Branislava Nušića, u režiji Sonje Knežević.

- Prvi naš projekat je revija čuvenog zemunskog festivala monodrame. Poslije toga su uslijedile predstave "Nek’ mu je laka crna zemlja", "Žena mog najboljeg druga", "Virus", "Koštana" - podsjetila je Žugićeva.

Osim ovih komada, na scenu su postavili i "Cajkaču", "Kafinu curu finu", "Mačka u čizmama", "Trag ljudskih zuba", te predstavu "Kume, izgore ti…"

- Igrali smo u mnogim gradovima u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Kanadi. Naši članovi su sarađivali sa velikim rediteljima kao što su Emir Kusturica, Ljubiša Samardžić i Siniša Kovačević - istakla je Žugićeva.

Teatar, koji je osnovan 2009. godine, priprema novi projekat "Usudi se da pitaš", koji podržava Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Glumačke kreacije Teatar "Ubuntu" banjalučkoj publici pokazao je prilikom gostovanja u Narodnom pozorištu RS sa predstavom "Virus" Siniše Kovačevića, u režiji Ljiljane Blagojević.

- Banjaluka ima razvijenu teatarsku scenu koja je osnova pozorišne djelatnosti u Srpskoj. Dragocjeno je da se Bijeljina u svojim prvim koracima nasloni na postojeće iskustvo i da ima podršku institucija koje svojim iskustvom i djelovanjem mogu da pomognu. Radovalo bi nas da uskoro ponovo dođemo u Banjaluku - istakla je Žugićeva.

Osim kancelarije, Teatar "Ubuntu" nema stalan prostor, ali to ne utiče na njihovu volju za stvaranjem.

- U dosadašnjem radu smo koristili prostorije fakulteta i Centra za kulturu Semberije. Predstave se finansiraju od novca dobijenog na konkursima opštine, ministarstva i različitih fondova. S obzirom na to da je Bijeljina dobila status grada, osnivanje i finansiranje pozorišta je preduslov da se taj status grada i opravda - zaključila je Žugićeva.

Ovoj grupi mladih kreativaca mogu da se pridruže svi koji vole teatar i žele da budu dio pozorišnog života Bijeljine.

Saradnja sa "Jazavcem"

- Kada smo se odlučili za osnivanje teatra, mnogo su nam pomogli osnivači banjalučkog Gradskog pozorišta "Jazavac", koji su svoje iskustvo nesebično podijelili sa nama. "Ubuntu" smo osnovali po ugledu na "Jazavac". Pratimo rad umjetnika u Banjaluci, kako predstave, tako i druge aktivnosti. Akcija studenata sa banjalučke Akademije umjetnosti svima nam može poslužiti kao primjer kako da se izborimo za useljavanje kulture u naše okruženje - kazala je Danka Žugić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana