Teatar fest "Petar Kočić" od 5. do 12. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Ilijana Božić
Foto: Dražan Oskar Pozderović

BANjALUKA - Pod motom "Snaga i usud" od 5. do 12. juna publika će imati priliku da pogleda šest sjajnih pozorišnih predstava teatara iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH na 24. Teatar festu "Petar Kočić" koji će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Na konkurs su prijavljene 24 predstave, a banjalučka publika moći će da pogleda šest izabranih i to "Cement Beograd" Beogradskog dramskog pozorišta, "Jugoslavija moja otadžbina/dežela" Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor, zatim "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, te komade "Kod večite slavine" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, "Petrijin venac" Ateljea "212" i "Kaštel u jezeru" Narodnog pozorišta Sombor. 

Manifestaciju će otvoriti Simfonijski orkestar NP RS, a na zatvaranju će biti održan koncert opere i operete koji će izvesti umjetnica iz Crne Gore kada će biti dodijeljene nagrade. 

Selektor Teatar festa i prvakinja Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić pojasnila je da se slogan festivala odnosi na snagu zemlje, ljudskosti i razumijevanja, jer sve ove predstave govore o borbi i snazi, ali i o usudu čovjeka u odnosu na zemlju u kojoj živi, od koje se hrani i koju njeguje.

- Iz pomenutih komada shvatamo da je u toj zemlji najbitnija ljudskost i razumijevanje. Tako da slogan možemo predstaviti kao snaga zemlje Teatar fest "Petar Kočić" - rekla je Zrnićeva.

Naglasila je da će komad "Cement Beograd" Beogradskog dramskog pozorišta zaintrigrirati publiku, jer se sastoji iz dva dijela koja su suprotnosti.

- I snaga i usud te predstave su snaga nasuprot gubitku snage i pritvornom usudu života. Publika će imati priliku da na sceni gleda slavne glumce jugoslovenskog i srpskog glumišta, Milenu Zupančić i Miodraga Mikija Krstovića - istakla je ona.

Ispričala je da će koprodukcijski komad "Jugoslavija moja otadžbina/dežela" navesti publiku da promisli o odosu prema državi, naciji i porodici. 

- Predstava "Šćeri moja"je nagrađivani komad kojim će nam se predstavii prvaci Crnogorskog pozorišta Mirko Vlahović i Varja Đukić, te mlada, priznata glumica  Vanja Jovićević - kazala je Zrnićeva.

Prema njenim riječima komad "Kod večite slavine"rađen u koprodukciji Srpskog narodno pozorišta iz Novog Sada i Centrom za razvoj vizuelne kulture Novi Sad pružiće nam priliku da na sceni gledamo tekst Momčila Nastasijevića.

- Nastasijevićeve magijske drame ne postavljaju se često, tako da je ovo sjajna prilika da pogledamo ovaj komad koji će nam dočarati briljantne mlade glumice Sonja Isailović i Bojana Milanović - dodala je Zrnićeva.

Kako je kazala komad "Petrijin venac"Ateljea "212"evociraće uspomene iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

- Posljednja predstava je "Kaštel u jezeru" iz Sombora, koja je zapravo praizvedba, a riječ je o komadu sa pjevanjem. Riječ je o vojvođanskoj melodrami - ispričala je Zrnićeva.

Dodala je da će publika moći da posmatra rad reditelja Sebastijana Horvata, Marka Misirače, Bobana Skerlića, Ane Vukotić, Sonje Petrović i Marijana Nećaka. 

- Odlučila sam se za reditelje koji nisu toliko poznati široj publici, a koji zaslužuju da se za njih zna. Pisci su Goran Vojinović, Maja Todorović, Milan Ramšak Marković, Nina Plavanjac, Momčilo Nastasijević i Dragoslav Mihailović. Sve predstave imaju moderan izraz ali spadaju u klasičan reprtoar, bez avangarde i apsurda - objasnila je Zrnićeva.

V. d. direktorica NPRS Dijana Grbić  govoreći o motu festivala, kazala je da su snaga i usud osnovne teme kojima se Kočić bavio, te da im je cilj bio da ostanemo u duhu Petra Kočića.

SIMFONIJA

Dijana Grbić je istakla da im je namjera bila da na Teatar festu predstave Simfonijski orkestar NPRS kao novu organizacionu jedinicu.

- U "Glasu Srpske" je objavljen konkurs za 15 novih radnih mjesta za muzičare koji će činiti Simfonijski orkestar i operu. Nastojimo da širimo i jačamo pozorište. Audicija je zakazana za 3. i 4. maj - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana