Teatar fest “Petar Kočić” od 5. do 11. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Milanka Mitrić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Jubilarni 25. Teatar fest “Petar Kočić” biće održan od 5. do 11. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske, pod sloganom “Između snoviđenja i realnosti”, najavljeno je danas u nacionalnom teatru.

Glumica i prvakinja Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić, selektorka ovogodišnjeg izdanja festivala, najavila je da će ove godine u takmičarskom dijelu programa publika imati priliku da pogleda pet predstava koje su izabrane od ukupno trideset.

- Sve predstave koje su u selekciji su u okviru teme slogana “Između snoviđenja i realnosti”. Borimo se s našom realnošću, ne razumijemo je, bombardovani smo informacijama koje ne možemo da procesuiramo, ne znamo da li su istinite ili ih prihvatamo kao istinu. Ta realnost nam je pomjerena i mi nikako da se u toj realnosti snađemo. Naš život kroz ove predstave prelazi u viziju, u san, u nešto što zamišljamo da bi trebalo da bude. Spona između snoviđenja i realnosti karakteriše ovaj 21. vijek, pogotovo na našim prostorima - kazala je Zrnićeva.

Među prijavljenim predstavama našli su se komadi iz Mostara, Zenice,  Bihaća, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Zagreba, Kopra, Zrenjanina, Sombora, Kraljeva, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Beograda i Podgorice u saradnji s Tivtom.

- Imamo razne teme koje su zanimale pozorišne radnike. Uvijek je tu tema rata, pojavljuje se trend osvještenja nasilja nad ženama, što je bilo karakteristično i za prošlu selekciju, međutim, ovaj put su te teme malo lagodnije za gledanje, upakovane u drugu formu  koja je za gledaoce prijemčivija i lakša, a opet snažna - rekla je Zrnićeva.

Ona je naglasila da su među predstavama koje će biti odigrane značajna rediteljska imena, koja su u trendu i to opravdavaju, poput Egona Savina, čija predstava “Pokojnik” Narodnog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat će ove godine biti odigrana u takmičarskom programu, kao i “Moj sin samo malo sporije hoda” u režiji Ivana Plazibata (Sarajevski ratni teatar).

- Drago mi je što iz Sarajeva dolazi predstava koja se ne veže za ratnu tematiku i drago mi je što su se izdigli iznad svega i odlučili da se bave svojim unutrašnjim dvorištem i odnosima u porodici, i kako se jedan običan čovjek, majka bori sa realnošću u kojoj se nalazi i šta je njeno snoviđenje - navela je ona o predstavi “Moj sin samo malo sporije hoda”.

“San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)” Ivana Velisavljevića, a u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Niš) i “Rolerkoster”, autorke Jelene Kajgo i u režiji Milice Kralj (Pozorište Atelje 212) su takođe u ovogodišnjem takmičarskom programu, a Zrnićeva je izrazila zadovoljstvo što će i ove predstave publika u Banjaluci moći da pogleda.

- Neškovićeva predstava je rađena po romanu Ivana Velisavljevića, napravljena po ideji pjesama Šabana Šaulića. Rađena je u Neškovićevom stilu, kao jedno snoviđenje. “Rolerkoster” je tragikomedija, odlična glumački, vješto režirana i donosi nevjerovatnu priču o tome šta nas čeka u budućnosti - objasnila je Zrnićeva.

Posljednja takmičarska predstava je “Uspavanka za Aleksiju Rajčić” u režiji Juga Đorđevića, Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je realizovana u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem i fondacijom “Novi Sad – prestonica kulture”.

- Ova predstava obrađuje temu nasilja nad ženama, ali je dobro upakovana, laka za gledanje, a nosi snažnu poruku - navela je Zrnićeva i zaključila da je zajedničko za sve predstave što imaju muzičke dionice, što govori da reditelji imaju potrebu da se izraze na nekonvencionalan način.

U čast nagrađenih, 11. juna biće izvedena opera “Deca” nastala po romanu Milene Marković, kompozitorke i rediteljke Irene Popović Dragović Narodnog pozorišta u Beogradu.

Govoreći o ovogodišnjem izdanju Teatar festa, v.d. direktora Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić rekla je da će Teatar fest biti otvoren koncertom, kako je navela, muzičkim iznenađenjem, što će biti objavljeno prije samog festivala.

 - 25 godina nije mali jubilej. Trudimo se da zadržimo kvalitet, a sebi smo zadali cilj da se otvaramo prema regionu. Trudili smo se da donesemo nešto novo iz regiona - istakla je Grbićeva i pozvala publiku da posjeti ovogodišnje izdanje festivala.

"Urnebesna tragedija”

Grbićeva je najavila premijerno izvođenje nove predstave, rađene u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Beograd.

- U ovoj godini i početkom sljedeće sezone radimo dvije koprodukcije, od kojih je jedna pri kraju. Predstava koju radimo s Narodnim pozorištem Beograd “Urnebesna tragedija” premijerno će u Beogradu biti odigrana 5. maja, a 12. maja u Banjaluci - objasnila je Grbićeva o ovoj predstavi rađenoj po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana