Tajne Garsonjere za smijeh do suza

Aleksandra Madžar
Tajne Garsonjere za smijeh do suza

Banjaluka - Priča o tri porodice i njihovim malim i velikim bračnim tajnama, sumnje da su prevareni, ali i želja za preljubom u jednoj garsonjeri u Beogradu izazvali su mnogo smijeha na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Premijeru predstave "Garsonjera" u režiji Aleksandra Pejakovića, koja je izvedena u srijedu uveče na sceni "Petar Kočić" nacionalnog teatra, obilježio je lepršavi scenski pokret i sjajne glumačke kreacije ansambla, praćene ovacijama publike i iskrenim smijehom.

Postavljanjem ovog komada po tekstu mađarskog pisca Imrea Benčika, Pejaković je na magične daske Narodnog pozorišta RS vratio vodvilj.

- Ono što je najbitnije je da smo uspjeli uraditi nemoguću stvar, postaviti vodvilj na malu scenu. Siguran sam da je Narodno pozorište RS dobilo još jednu predstavu za koju će se tražiti karta više - rekao je Pejaković poslije premijere komada čija je radnja smještena u tridesete godine 20. vijeka.

Publika je iz sale izašla vidno zadovoljna i nasmijana, razmjenjujući komentare i ponavljajući replike iz predstave.

- Iskreno sam se smijala. Predstava i glumci su odlični. Posebnu čar dao je taj duh nekih davnih godina koji se mogao vidjeti i osjetiti kroz kostime i scenografiju. Jako mi se svidio naglasak koji su glumci uspjeli "skinuti" - rekla je jedna Banjalučanka koja redovno posjećuje teatar.

Mladi glumac Rok Radiša, kojem je ovo prva glavna uloga otkako je primljen u stalni radni odnos u nacionalnom teatru Srpske, odlično se snašao tumačeći lik Mihajla Jovanovića.

Konstantno prisutan na sceni, pokušavajući da pokrije sve prevare koje se sasvim slučajno dešavaju u njegovoj garsonjeri, izazivajući smijeh u publici, opravdao je ukazano povjerenje reditelja.

- Na početku mi je bilo malo čudno, gde ja pored svih iskusnih kolega da igram glavnu ulogu. Ali dao sam sve od sebe, moja savest je čista. Najdraže mi je to što sam osetio da je publika pratila priču. Ova predstava će mi uvek biti dobra za održavanje linije, jer izgubim sigurno kilogram na sceni - rekao je Radiša kroz smijeh.

Reditelj je u ovom komadu spojio iskustvo starijih glumaca sa energijom onih koji su na početku karijere, što je i jednima i drugima bilo odlično iskustvo. Glumac Dragoslav Medojević, kojem je u komediji povjeren lik direktora Spasojevića, smatra da su zajedničkim kreativnim snagama napravili dobru predstavu.

- Siguran sam da će publika rado gledati ovaj vodvilj i da će imati dug život. Drago mi je što radim sa mladim ljudima. Njihova pozitivna energija prešla je i na mene - kazao je glumac.

Pored Medojevića i Radiše u "Garsonjeri" igraju Miljka Brđanin-Babić, Ljiljana Čekić, Ognjen Kopuz, Bojan Kolopić, Radenka Ševa, Vedrana Mačković-Zubović i Zoran Stanišić.

Sjećanje

Premijeri je posebnu draž dala činjenica da je ovaj komad 4. marta 1983. godine izveden na sceni tadašnjeg Narodnog pozorišta Bosanske Krajine u Banjaluci. Poslije izvođenja komada glumcima na sceni pridružile su se kolege koje su isti ovaj komad igrale 1983. godine, Koviljka Šipka, Gordana Milinović i Dobrica Agatonović. Oni su sa publikom podijelili sjećanja koja ih vežu za ovu predstavu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana