Sve spremno za Lut fest

Aleksandra Madžar
Sve spremno za Lut fest

Istočno Sarajevo - Kompletan program 14. međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" usvojen je u petak u Istočnom Sarajevu.

Pozorišna manifestacija biće održana od 13. do 17. maja u Istočnom Sarajevu, Milićima, Višegradu i Kantonu Sarajevo, a organizatori kažu da je sve spremno za veliku pozorišnu avanturu namijenjenu najmlađoj publici.

- Moto ovogodišnjeg festivala "Radost mašte i stvaranja" uvodi nas u jedan simboličan prostor u životu svakog djeteta, koji se stvara kroz maštu i u kome su sva djeca srećna. Festival će i ove godine u taj simboličan dječiji prostor da unese nove radosti, kroz bajke, priče o vitezovima, cirkuske igre, marionetske čarolije - najavio je osnivač festivala reditelj Vitomir Mitrić.

Na festivalu ove godine učestvuje deset pozorišta iz Bugarske, Slovačke, Njemačke, Slovenije, Srbije i BiH.

Mitrić kaže da je na festivalu zadržan koncept malih formi, ali učestvuju i ansambl lutkarske predstave koje svojim vrhunskim kvalitetom zaslužuju predstavljanje na ovoj prestižnoj pozorišnoj manifestaciji.

U programu festivala su predstave Pozorišta lutaka iz Niša, Pozorišta mladih iz Novog Sada i Lutkarske scene Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Takođe, publici će se predstaviti čuveni solo lutkar, jedan od vodećih iz Slovačke Tomaš Plaski, najznačajniji evropski lutkarski teatri iz Bugarske, kao i značajna ostvarenja lutkara iz Njemačke, Slovenije i BiH. 

- Nastavljajući edukativnu misiju školovanja lutkarskog kadra, ove godine organizujemo predavanje "Lutkarstvo u jaslicama i fenomenologija lutke i lutkarstva u svetu deteta", profesora dr Radoslava Lazića, namijenjeno pedagozima,  vaspitačima i nastavnicima - kazao je Mitrić.

Nagrade

I ove godine biće dodijeljena "Zlatna anima" - Gran pri za najbolju predstavu festivala i značajna umjetnička priznanja za najbolja lutkarska ostvarenja. Žiri festivala radiće u sastavu: prof. dr Radoslav Lazić, predsjednik žirija i članovi Vojislav Vujanović, pozorišni kritičar i publicista i dr Rita Fleis, teatrolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana