Sve spremno za 25. “Lut fest”: Četvrt vijeka na ponos pozorišta i kulture

Rajko Vuković
Sve spremno za 25. “Lut fest”: Četvrt vijeka na ponos pozorišta i kulture

ISTOČNO SARAJEVO - Predstavom “Mala sirena” Dječijeg pozorišta Republike Srpske biće otvoren 25. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, koji će se održati od 22. do 27. septembra u Istočnom Sarajevu u organizaciji “Forum teatra” .

Ovogodišnji festival u znaku je velikog jubileja, a direktor “Lut festa”, Vitomir Mitrić navodi da će ove godine učestvovati poznata lutkarska pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Rusije, Bugarske, Jermenije, Južne Koreje i Mađarske. Tokom šest dana festivala publika će imati priliku da vidi predstave “Utopija” Lutkarskog kazališta Mostar, “Snežana i sedam patuljaka” Pozorišta lutaka “Piniokio” Beograd, “Sašine priče” teatra iz Sankt Peterburga, te “Zec i pas” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda. Između ostalih, biće odigrane i predstave “Drvosječa i nebeska vila” korejskog pozorišta, “Kad imaš kućnog zmaja” Državnog lutkarskog pozorišta iz bugarskog grada Sliven, “Zmajić Ogi” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin i druge. Moto festivala je “Jezik lutkarstva” i u potpunosti prati estetiku vizuelnog lutkarskog izraza i inspirativnih nadahnuća te tako postiže magiju lutkarstva.  

Od početka rada festivala davne 2000. godine pa do danas, prodefilovalo je mnoštvo pozorišnih trupa kako iz regiona tako iz inostranstva, ali prema Mitrićevim riječima, festival je počeo sa daleko skromnijim očekivanjima. 

- Na festivalu od nastanka pa do danas učestvovala su 242 pozorišta, iz 42 zemlje, a odigrano je više od 250 predstava. “Lut fest” je počeo 2000. godine, sa ne baš velikim očekivanjima, ali danas s ponosom možemo slaviti velike  rezultate koje je postigao. Drago mi je što je na neki način stvorena obaveza da festival u stvari bude jedna od vodećih manifestacija pozorišnog stvaralaštva za djecu, konkretno lutkarstva. Mi smo imali želju da od samog početka počnemo i sa produkcijom koja bi bila paralelno vezana za festival, to smo i uspjeli nekoliko godina kasnije, ali nije bilo sluha da se to ostvari, što je velika šteta. I pored svega toga na kraju mogu reći da je festival postigao nevjerovatne rezultate sa svim pozorištima koja su učestvovala, dokazavši opravdano svoj kvalitet predstava - rekao je Mitrić. On ističe da nikad nije krio zadovoljstvo što je jedan dio decentralizacije kulture Republike Srpske upravo krenuo iz Istočnog Sarajeva putem ovog projekta.

- Ove godine su stvoreni mnogo povoljniji uslovi, za razliku od proteklih godina. Realizaciju sredstava ovogodišnjeg festivala biće potpomognuta od strane nedavno otvorenog Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo. Uzgredno, ove godine smo odlučili da sva djeca iz opštine Istočno Sarajevo, kao i djeca iz svih drugih opština istočnog dijela Republike Srpske, budu na neki način pozvana, da im se pruži mogućnost da pogledaju festival i na taj način bi se postigao jedan dio decentralizacije kulture u RS, što je jedan od naših ciljeva - navodi Mitrić. Stručni žiri festivala ove godine čine profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, Valentina Fursova iz Estonija i Mladen Janković iz Republike Srpske. Producent ovogodišnjeg festivala je Aleksandra Mitrić Štifanić. Sve predstave biće odigrane na scenama Kulturnog centra i Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu.

PLANIRANjE

Prvi čovjek “Lut festa” apelovao je na sve nadležne institucije da više povedu računa o manifestacijama ove vrste, koje su na neki način ogledalo kulture.

- Postigli smo zavidan uspjeh, međutim stvari koje su bitne za finansiranje festivala u RS, očigledno da nisu na zavidnom nivou, tačnije, čini mi se da su još u nekom traganju. Recimo, ove godine je jubilarni festival i već smo napravili kompletan program, ali mi još uvijek ne znamo finansijska sredstva sa kojima raspolaže “Lut fest”, rekao je Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana