Stela Korljan: Plesom otkrivene Kočićeve tajne

Aleksandra Madžar
Stela Korljan: Plesom otkrivene Kočićeve tajne

Banjaluka - Ples skida maske, čini ljude golima, dovodi ih u situaciju da budu iskreni, jer tijelo ne može da laže. Tokom rada na ovoj plesnoj predstavi imali smo najbolju moguću podlogu, a to je riječ Petra Kočića koja je kao treptaj svemira snažna, jaka, direktna i prestaje tamo gdje ples može da nastavi. Ta ljepota Kočićeve riječi me fascinirala.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” koreograf i režiser Stela Korljan koja u Narodnom pozorištu Republike Srpske postavlja koreodramu “S planine i ispod planine” velikana srpske književnosti Petra Kočića po ideji i dramatizaciji Željka Stjepanovića.

Korljanova je na velike svjetske scene postavila drame Markesa, Lorke, Šekspira, a u ovoj predstavi odlučila se da radi sa glumcima iz Narodnog pozorišta RS, studentima glume banjalučke Akademije umjetnosti kao i članovima KUD-a “Veselin Masleša”.

- Spojili smo folklornu igru, proces razvoja ljudi sa akademije i profesionalne glumce iz Narodnog pozorišta RS, a dobili magiju scenskog izražaja - kazala je Korljanova.

Naslovnu mušku ulogu, Petra Kočića, tumači glumac Dejan Andrić, koji je umjetnik, pisac i prikaz muškarca sa Zmijanja dok je glavnu ulogu Kočićeve muze, povjerila glumici Miljki Brđanin-Babić.

- Ljepota je što smo se mi kao ansambl formirali u toku rada na ovoj predstavi, jer nas ima 33-34. Riječ Petra Kočića služi se metaforama, alegorijama i njegovo literarno bogatstvo je neiscrpni izvor za koreografsko stvaralaštvo - rekla je Korljanova.

Objasnila je da je prije početka rada na koreodrami “S planine i ispod planine” pročitala sva djela Petra Kočića, sve recenzije nad njegovim djelima, te na taj način pokušala da otkrije što više onih stvari koje su u riječima bile skrivene, a iz kojih može da nastane ples.

- Za mene je rad na ovom projektu bio velika odgovornost, jer smatram da se djelu Petra Kočića mora približiti sa jednim strahopoštovanjem iz posebnog razloga, jer je on dao nešto vrlo bitno ne samo za grad Banjaluku već za današnje vrijeme, a to je buđenje svijesti u ljudima da se vraćaju svojim korijenima - istakla je Korljanova.

Naglasila je da joj je na generalnoj probi bilo jasno da Kočić živi na sceni, te da joj je to pružilo posebno zadovoljstvo iz razloga što scena Narodnog pozorišta RS nosi Kočićevo ime.

- Uložili smo mnogo energije kroz rad, jer je trebalo spojiti stvari koje ne pripadaju jedne drugima. Kroz komad se pjevaju pjesme sa Zmijanja, a u isto vrijeme prisutna je muzika velikih svjetskih kompozitora. Muzički kolaž pun je ritma i bita i daje jednu novinu - kaže Korljanova.

Podsjetila je da je predstava “Kuhinja” u režiji Mladena Materića bila jedan od prvih koraka ka modernizmu i novom dobu u Narodnom pozorištu RS, te da je postavljane Kočićeve priče na scenu drugi korak, koji ide još dalje, jer su komadu potpuno uzeli riječ i sveli samo na pokret i misli.

Publika

- Smatram da će publika koreodramu primiti sa jednom fascinacijom i identifikacijom. Ostaće nijemi, srećni i budni kada vide likove u kojima će se svaka žena moći pronaći i princip muške snage u ovim krajevima gdje muškarci ne znaju pokazati ljubav, a žene se u čitavom životu vole kupati u ljubavi - kazala je Stela Korljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana