Srpska slavila uz Kočićevu priču

Aleksandra Madžar
Srpska slavila uz Kočićevu priču

Beograd - Svjetski dan igre, praznik koji je ustanovio Međunarodni savjet za igru pri UNESCO-u, proslavljen je širom svijeta, a u Narodnom pozorištu Republike Srpske održana je otvorena proba predstave "S planine i ispod planine".

Komadom "S planine i ispod planine", koji po tekstu Petra Kočića režira Stela Korljan, biće otvoren 16. teatar fest "Petar Kočić", koji će trajati od 2. do 9. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Praznik igre se proslavlja 29. aprila, od 1982. godine, a tog datuma 1727. rođen je veliki reformator igre Žan-Žorž Nover. Brojne manifestacije održavaju se na svim meridijanima, a u Beogradu je proslava počela u Muzeju Narodnog pozorišta uručenjem nagrade "Terpsihora" Jovanu Veselinoviću. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje baletskim umjetnicima za ostvarene uloge iz repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu ili drugih pozorišta, koji su se izdvojili po tehničkom i umjetničkom kvalitetu.

Još jedna baletska nagrada dodijeljena je solistkinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Bojani Žegarac, dobitniku nagrade "Radomir Vučić", koju Narodno pozorište dodjeljuje mladim, talentovanim baletskim igračima do 28. godine za ostvarene solističke ili glavne uloge iz svog repertoara.

Žegarac je nagrađena jer su značajna njena ostvarenja u baletskim predstavama "Labudovo jezero", "Don Kihot", "Uspavana ljepotica", "Žizela", "Kraljica Margo", "Aleksandar", "Step Lightldž", a ostvarene uloge zrelo i tehnički besprijekorno prezentovane publici.

Proslavljeni igrač i koreograf Vladimir Vasiljev povodom Svjetskog dana igre obnovio je baletsku predstavu "Don Kihot". Popularni balet Ludovika Minkusa po istoimenom romanu Miguela de Servantesa, koji se igra na scenama svjetskih pozorišta, premijerno je odigran na velikoj sceni Narodnog pozorišta u koreografiji Vasiljeva 2007. godine. Predstava je dobila novo ruho i našla se pred beogradskom publikom baš na dan igre.

Svake godine u pozorištima širom svijeta čita se poslanica istaknutih stvaralaca iz oblasti igre, pa je prije baletske predstave "Don Kihot" na velikoj sceni nacionalnog teatra Srbije pročitana poruka tajvanskog koreografa i pisca, osnivača "Klaud gejt dens teatra" u Tajvanu Lina Hvaimina.

Poruka

- Igra govori o radosti, strahu i željama, nedodirljivom, ali i otkriva stanje uma, narav i karakter ljudi. Ples je dragocjen, on je metafora samog života - poruka je tajvanskog koreografa i pisca Lina Hvaimina, koju je uputio povodom Svjetskog dana igre.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana