Spuštena zavjesa na 60. Festival festivala u Trebinju: Žiriju i publici najbolja Malograđanska svadba

Ratomir Mijanović
Spuštena zavjesa na 60. Festival festivala u Trebinju: Žiriju i publici najbolja Malograđanska svadba

Trebinje - Predstava "Malograđanska svadba" pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke najbolja je predstava u cjelini 60. Festivala festivala po odluci stručnog žirija, kojem je predsjedavao reditelj Egon Savin.

Ansamblu iz Crvenke u četvrtak uveče, pored "Zlatne maske", stručni žiri dodijelio je još dvije nagrade i to Radoju Čupiću za najbolju režiju, za kreativnost i cjelovitost rediteljskog postupka te za najbolju kolektivnu igru, energiju i preciznost.

Žiri publike za najbolju predstavu proglasio je, takođe, "Malograđansku svadbu".

- Svima nama u Srbiji odlazak u Trebinje je pravi praznik i najveća nagrada je provesti pet dana na Festivalu festivala - kazala je u ime pozorišta iz Crvenke Cvijeta Jovanović-Mučelica.

"Zlatna maska" za najboljeg glavnog glumca, za ubjedljiv glumački izraz dodijeljena je Željku Miloševiću za ulogu Blaža Milošića u predstavi "Pisac porodične istorije" Gradskog pozorišta Trebinje.

- Stvar je rada, kontinuiteta i vjerovanja u ono što se radi. Volim da citiram čovjeka sa kojim sam svojevremeno radio, a koji je rekao: "Budi iskren prema onome što radiš i prema partneru i daj sve od sebe. I ako se još desi 'ono', biće sjajno" - rekao je Milošević, kome je ovo peta "Maska" za ulogu.

Još jedna nagrada otišla je u ruke glumici iz ove predstave. Za istinitost i osjećajnost koju je pokazala u epizodnoj ulozi Jovanke Milošević nagrađena je Vesna Đurić.

- Ova nagrada je san svakog glumca amatera, ali je u mom slučaju ona došla potpuno neočekivano. Ovo je najbolji dokaz da se svaki trud isplati - rekla je Đurićeva.

Najbolju epizodnu mušku ulogu, svedenog i sugestivnog glumačkog izraza odigrao je Vladimir Jorgić u predstavi "Dragi tata" Studija glume "Teatar 011" iz Beograda.

U najboljoj glavnoj ženskoj ulozi našla se Jovana Petrović u predstavi "Dragi tata", a žiri joj je ovo priznanje dodijelio za najkompleksniju glumačku igru.

 Najbolju kostimografiju imao je ansambl predstave "Posljednja porodica" Teatra "Fedra" iz Bugojna.

Ove godine nisu dodijeljene "Zlatne maske" za najbolju scenografiju i autorsku muziku.

Specijalna nagrada za duhovit komentar balkanske stvarnosti dodijeljena je tekstu "Posljednja porodica" Vahida Durakovića.

Pored Savina, o najboljima su odlučivali Ljiljana Čekić i Mugdim Avdagić.

"Festival okom kamere"

U okviru pratećeg programa, prije dodjele "Zlatnih maski", priređena je izložba fotografija "Festival okom kamere" članova Foto-kino kluba "Trebinje" i monodrama Marije Đajić pod nazivom "Na dan svođenja računa". Vrijedi napomenuti da je slikarka iz Beograda Ana Popov-Ratković, čija je izložba "Srpske glumačke legende u slici", otvorena petog dana Festivala festivala, izazvala pažnju brojnih ljubitelja umjetnosti, a umjetnica je gradu Trebinju poklonila 38 portreta bardova srpskog glumišta, rađenih pastelnim bojama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana