“Skupština” večeras premijerno u Gradskom pozorištu “Jazavac”: Hod po žici između ideala i života

Milanka Mitrić
“Skupština” večeras premijerno u Gradskom pozorištu “Jazavac”: Hod po žici između ideala i života

BANjALUKA - Nakon nekoliko otkazivanja i pomjeranja zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u Gradskom pozorištu “Jazavac” konačno će biti odigrana predstava “Skupština”.

Ovaj komad, u režiji Ivana Plazibata, prva je premijera na večernjoj sceni “Jazavca” u sezoni 2020/2021, a biće odigran večeras od 20 časova.

“Skupština” je rađena prema motivima teksta španske autorke Kristine Klemente “Porodična skupština”, a za adaptaciju i dramatizaciju zaslužni su Ivan Plazibat i Ivana Stjepanović.

- Ovdje je riječ o ljudima koji balansiraju hodajući po žici između života i ideala i taj hod izvor je niza komičnih situacija. Priču o porodici koja i najbanalnije dogovore, poput rasporeda pranja suđa, rješava svojom porodičnom skupštinom smjestili smo danas i ovdje. Neprestano smo improvizacijama radili da tekst postane “naš” - kazao je režiser Ivan Plazibat.

Režiser, kojem je ovo prva predstava koju radi van Hrvatske, iskazao je zadovoljstvo što je saradnju ostvario baš sa “Jazavcem”.

- Jedan od bitnijih testova za svakog pozorišnog čovjeka je da vidi može li se razumjeti i stvarati zajedno sa glumcima izvan svoje sredine. Drago mi je bilo vidjeti da mogu biti reditelj i izvan Hrvatske i izvan Splita - dodaje on.

U predstavi igraju Aleksandar Stojković Piksi, Nataša Ivančević, Anja Ilić, Marko Nedeljković i Senad Milanović. Kostimograf predstave je Dragana Purković Macan, a za muziku je bio zadužen Petar Bilbija.

- U predstavi igram glavu porodice Branka, a ujedno i predsjednika porodične skupštine koji podnese ostavku na tu funkciju i to dovodi do prijevremenih izbora, a sa tim i niza komičnih situacija. Reditelj je uradio odličnu adaptaciju, glumci sa kojima sam radio predstavu su izvrsni i ja se nadam da će se za predstavu tražiti karta više - rekao je Aleksandar Stojković Piksi kojem je ovo prvi put da igra u predstavama “Jazavca”.

“Skupština” će biti odigrana i 14, 15. i 27. decembra u 20 časova, a broj gledalaca na svim izvođenjima je ograničen. Nošenje maske u pozorištu je obavezno, uz poštovanje razmaka i dezinfekciju na ulazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana