Skidaju predstave sa scene

Aleksandra Madžar
Skidaju predstave sa scene

Banjaluka - Biografska drama “Ejmi Vajnhaus” samo je jedna u nizu predstava banjalučkog Studentskog pozorišta koju su morali da skinu sa repertoara poslije nekoliko dana izvođenja.

Studentsko pozorište je prvi teatar na svijetu koji je imao premijeru predstave o slavnoj britanskoj pjevačici i to zahvaljujući dramskom tekstu koji su napisali Mario Ćulum i Milan Gajić, u režiji Aleksandra Pejakovića.

- Predstavu “Ejmi Vajnhaus” skinuli smo sa repertoara i to samo 11 dana nakon što je počela da osvaja mnogobrojnu publiku u Banjaluci. Ovu odluku smo morali da donesemo jer je činjenica da sve naše predstave koje su iole tehnički zahtjevnije moramo da skinemo sa repertoara zbog toga što mi u svom vlasništvu nemamo ni svjetlosnu ni muzičku opremu - objasnio je kućni reditelj banjalučkog Studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković.

Kako kaže, sva oprema koja se koristi prilikom izvođenja nekog komada je pozajmljena i to na kraći vremenski period.

- Ovo je već četvrta godina zaredom kako smo bukvalno prisiljeni da sa repertoara skidamo najtraženije i najgledanije predstave (“Roki horor šou”, “Bekstejdž”, “Dabling”) - ističe Pejaković.

Dodaje da je glumcima, rediteljima i svima koji učestvuju u stvaranju nove predstave najteže obuzdati emocije kada znaju da komad koji su zajednički stvorili ne mogu više da igraju jer nemaju novca za reflektore ili muzički plejer.

- Razočarenje u ovakim situacijama je manje samo zato što je ansambl svjesno ušao u ovakav projekat, kako bi skrenuo pažnju javnosti na probleme nepostojanja tehničke opreme u podrum sceni banjalučkog Studentskog pozorišta - kazao je Pejaković.

Samostalni stručni saradnik za društvene djelatnosti u Administrativnoj službi grada Banjaluke Radenko Đurica kaže da je u toku izrada stručno-tehničke dokumentacije za obnovu Studentskog pozorišta.

- Odmah po završetku dokumentacije počeće sanacija i rekonstrukcija prostora Studentskog pozorišta, a tada će se znati i vrijednost radova - kazao je Đurica.

Optimizam

- Ostaje nam jedino nada da će ovo biti jedna od posljednjih predstava koja će se ugasiti iz tehničkih razloga. Nadamo se da ćemo u budućnosti naše predstave da skidamo sa repertoara prirodnim putem, odnosno kada za njima prestane potražnja publike - kazao je Aleksandar Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana