Skandal u operi: Vagner, vatra, krv i SS

Agencije
Skandal u operi: Vagner, vatra, krv i SS

Njemačka je dobila prvi veliki skandal u Vagnerovoj godini. Opera u Diseldorfu odlučila je da povuče iz programa operu "Tanhojzer" pošto je dijelovima publike pozlilo zbog nasilnih scena, prenijele su agencije.

Strijeljanja, ubistva u plinskim komorama koncentracionih logora i samospaljivanja na sceni bili su previše za publiku "Njemačke opere na Rajni" iz Diseldorfa.

Drastične scene bile su toliko upečatljive da je nekoliko ljudi zatražilo ljekarsku pomoć pomoć poslije izlaska iz dvorane.

Iz nje je ionako i mnogo prije završetka poznate opere Riharda Vagnera "Tanhojzer" otišao dobar dio publike.

Za riječ se javila i Jevrejska zajednica koja je dijelove predstave nazvala "neukusnim".

Vatra, krv i SS

Epilog prvog velikog skandala u godini u kojoj Njemačka obilježava 200. godišnjicu rođenja velikog kompoziora: ovaj "Tanhojzer" se od sada na programu "Deutsche Oper am Rhein" nalazi samo u obliku koncerta dakle bez vatre, krvi i SS ubica.

Čelnici opere bili su prisiljeni na taj korak nakon što je reditelj sporne postave Burkhard C.

Kosminski odbio iz predstave da izbaci sporne delove.

- Iz umetničkih razloga - kako je saopštio.

Uprava opere je ostala zatečena žestokim reakcijama javnosti, mada je, kako stoji u saopštenju, "računala na kontroverze".

Ali, odluka o skidanju s programa je donesena "iz brige za gledaoce".

- Vrlo smo pogođeni činjenicom da su scene strijeljanja za brojne gledaoce predstavljale teško opterećenje kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu zbog čega su mnogi čak potražili i pomoć ljekara - stoji u saopštenju u kojem se zaključuje da "Njemačka opera na Rajni" ne može preuzeti odgovornost za takve poslljdice i da stoga "Tanhojzer" povlači s programa.

Pogrešna poruka

Krištof Majer, direktor opere u Diseldorfu žali što je ovakvo izvođenje "odaslalo pogrešnu poruku".

- Opera nacističke zločine ne koristi samo kao kulisu ili samo zato da bi izazvala skandal nego drastične scene koristi kako bi dočarala težinu zločina. Time se žrtve nacionalsocijalizma ne vrijeđaju nego se ukazuje na njihove patnje - smatra Majer.

On vjeruje da su neki gledaoci "iz individualnih razloga vezanih uz biografiju" reagovali sa skepsom.

- Mi osjećaje gledaoca shvatamo ozbiljno i pokrenućemo raspravu na tu temu - zaključio je direktor koji je naglasio kako uglednoj operskoj kući "nije bila namjera da vrijeđa žrtve nacionalsocijalizma".

Vagner nema veze sa holokaustom

Ali komentatori njemačkih medija postavljaju pitanje, kako je moguće da je vodstvo ugledne operske kuće u Diseldorfu ostalo zatečeno negativnom reakcijom.

Jer, ko god u operu jednog autora koji je bio neskriveni antisemita, zbog čega je bio i omiljeni kompozitor Adolfa Hitlera, ubacuje drastične i nasilne scene smještene u doba nacionalsocijalističkog režima, mora da bude svjestan posljedica.

Jevrejska zajednica u Diseldorfu međutim nije napala samog Vagnera nego način na koji je njegova opera postavljena.

- Vagner je bio antisemita. Ali svoditi ga samo na tu činjenicu i to mu tako drastično bacati u lice nije u redu. Vagner nema nikakve veze sa holokaustom - rekao je predsjednik Jevrejske zajednice Mihael Sentei-Hajze.

Za ljubitelje Vagnera ostaje utjeha da će u ovoj jubilarnoj godini izvođenja njegovih djela na njemačkim pozornicama biti još puno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana