Senad Milanović o “Zagonetnim varijacijama”: Ljubav jedino što nas drži u ludim vremenima

Ilijana Božić
Senad Milanović o “Zagonetnim varijacijama”: Ljubav jedino što nas drži u ludim vremenima

BANjALUKA - Predstava “Zagonetne varijacije”, prema tekstu Emanuela Šmita, a u režiji Novice Bogdanovića, koja publiku vodi na putovanje kroz lavirint uma, skrivajući tajne koje vode do srca i emocija, premijerno će biti izvedena na pozorišnoj sceni Doma omladine u ponedjeljak, 20. maja, od 20 časova u izvedbi Pozorišta “Dis”.

Ovaj komad prava je oda ljubavi, gdje riječi plešu zagonetni ples, a gestovi otkrivaju dubine ljudske duše. Publika će imati priliku da pogleda predstavu koja spaja prošlost i budućnost, iskustvo i inspiraciju.

Iz Pozorišta “Dis” saopštili su da je ova jedinstvena “Oda ljubavi”, oplemenjena scenskom igrom Đorđa Dode Markovića, sa šezdeset godina iskustva, i mladog glumca Senada Milanovića, pozorišna čarolija koja ostavlja bez daha.

- Rediteljska vizija Novice Bogdanovića pretvara svaki trenutak ove predstave u mozaik emocija ispred vaših očiju, dok tekst Erika Emanuela Šmita blista poput dragulja, otkrivajući slojeve ljubavi, vjere, istine i samosaznavanja - saopštili su iz “Disa”.

U središtu zapleta je Abel Znork, nobelovac i pjesnik izolacije, čija priča otkriva dubine istine, ljubavi i samoće, zagonetan, prepoznatljiv i nedokučiv.

Glumac Senad Milanović, govoreći o ovom komadu za “Glas Srpske”, istakao je da ovo jeste predstava o ljubavi.

- Pohvala ljubavi. Oda. Ljubav je zbilja jedino što nas u ovim ludim vremenima drži i ne dozvoljava nam da izgubimo i ovo malo dostojanstva što se čovjekom zove. A pozorište je baš takvo mjesto. U njemu se služi žrtva ljubavi - objasnio je Milanović.

Govoreći o procesu rada, istakao je da kada ga je producentkinja Jelena Marković pozvala da radi ovaj komad sa Đorđem Markovićem i Novicom Bogdanovićem, odmah je pristao, a da nije pročitao tekst.

- Đorđe je moj stariji kolega, stariji 40 godina od mene, jedan virtuoz od glumca i veliki umjetnik. Nikada ranije nisam imao priliku raditi sa njim. Sa Novicom jesam imao saradnje, ali nikada u ovim ulogama: glumac - reditelj. Novica je takođe sjajan umjetnik, maštovit, pametan, strpljiv, sve što treba da krasi jednog dobrog reditelja. Kada se takve energije poklope, rezultat je neminovan - kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, nije bilo zahtjevno ni naporno pripremati ovaj komad.

- Mogao sam lako da se poistovjetim sa junakom kojeg igram i u sebi pronađem osobine koje njega oblikuju. Uz pomoć Novice mislim da smo ga uhvatili brzo, a sada, to što smo napravili, nijansiramo - dodao je on.

Pozvao je publiku da dođe na predstavu. Ulaznice je moguće rezervisati putem aplikacije BL teatar.

Tim

Iz “Disa” su istakli da je predstava “Zagonetne varijacije” komad koji vraća pozorište na izvorne vrijednosti i nadaju se da će publiku osvojiti, nadahnuti i ostaviti bez daha. Pored glumaca i reditelja, tim koji je radio na ovom komadu čine i producentkinja Jelena Marković, Stribor Letić, koji je bio zadužen za dizajn svjetla i zvuka, te dramaturg Damjan Berović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana