Šekspir u modernom ruhu rođendanski poklon publici

Aleksandra Madžar, Foto: A. Čavić
Šekspir u modernom ruhu rođendanski poklon publici

Banjaluka - Premijerom “Ukroćene goropadi” Viljema Šekspira, u režiji Vladana Đurkovića i dodjelom nagrada za najbolje glumce i predstavu proslavljen je 82. rođendan i otvorena 83. sezona u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Ovo je druga postavka Šekspirove “Ukroćene goropadi” u ovom pozorištu, poslije one u režiji Čedomira Ninkovića davne  1968. godine.

Za najbolje glumce u sezoni 2011/2012. poslije premijere proglašeni su Nikolina Jelisavac i Željko Erkić, koji su ostvarili po četiri nove uloge u predstavama nacionalnog teatra Srpske.

Predstava “Krivica” Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića, ocijenjena je kao najbolja u protekloj sezoni, jer je pozorištu donijela najveći broj nagrada.

Narodno pozorište Srpske nagradilo je glumce Aleksandra Stojkovića i Natašu Ivančević, scenografa Draganu Purković-Macan i Nikolu Pejakovića za poseban doprinos umjetničkom izrazu u prošloj sezoni.

- Rijetko idem u pozorište i ovo je jedna od rijetkih prilika da sam odgledao predstavu do kraja. Nije jednostavno raditi Šekspira i drago mi je što je naš ansambl ušao u ozbiljnu umjetničku priču - kaže Pejaković.

Dodaje da mu nagrade koje je dobio za proteklu sezonu mnogo znače.

- Zaista mi znače, nije demagogija. Sa pozorištem imam fundamentalnu vezu i jedino znanje koje imam je pozorišno znanje, a sve ostalo što radim zasnovano je na tom znanju. Veza sa pozorištem je nešto što me održava u životu - rekao je Pejaković.

Najbolja glumica sezone Nikolina Jelisavac takođe nije krila sreću zbog priznanja.

- Uložila sam mnogo truda u sve uloge koje sam igrala. Posebno mi je drago da je “Krivica” dobila nagradu za najbolju predstavu. Upravo ta predstava je vrlo važna u mom glumačkom razvoju - smatra Jelisavčeva.

Ponos zbog priznanja nije krio ni Željko Erkić, koji je u “Ukroćenoj goropadi” igrao glavnu mušku ulogu - Petručija.

Rekao je da je rad na predstavi “Goropad” bio veoma inspirativan.

Glavnu žensku ulogu, Katarinu - ukroćenu goropad, igra mlada Anja Stanić. Publika je posebnim aplauzom nagradila Stanićevu, koja je sa posebnim glumačkim šarmom tumačila lik buntovnice.

- Naslovna uloga u “Goropadi” je veliko zadovoljstvo, ali i veliki zadatak, obavezujući i prema reditelju i prema umjetničkom direktoru, koji su mi ovim angažmanom ukazali povjerenje - rekla je Stanićeva.

Stanićeva se nada da je publika prepoznala poruku koju su reditelj i ansambl htjeli da prenesu ovom predstavom.

- Srećan sam što je publika prepoznala ideju, čak i neki koji su sumnjali da se Šekspirov komad može postaviti na scenu na ovakav način. Verovao sam da se može pronaći ključ i mi smo ga večeras našli - rekao je reditelj Vladan Đurković, koji je, kako kaže, ovakvom postavkom Šekspira želio da ga približi današnjem vremenu.  

Glumci

Osim Anje Stanić i Željka Erkića, u “Ukroćenoj goropadi” igraju i Željko Stjepanović, Snježana Štikić, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Vladimir Đorđević. Dio glumačke ekipe su i Radenka Ševa, Boško Đurđević, Rok Radiša i Bojan Kolopić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana