Sedmica u znaku teatra

Aleksandra Madžar
Sedmica u znaku teatra

Banjaluka - Premijerom koreo drame "S planine i ispod planine" reditelja i koreografa Stele Korljan, po ideji i dramatizaciji Željka Stjepanovića, u nedjelju, 2. juna, u 20 časova biće otvoren ovogodišnji Teatar fest "Petar Kočić".

Pripreme za Teatar fest, koji će se ove godine održati pod parolom "O životu i smrti sa osmijehom i suzom", privedene su kraju, a svi u pozorištu sa nestrpljenjem očekuju sedmicu ispunjenu čarima pozorišne umjetnosti.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković istakao je značaj ovog festivala u vremenu u kojem živimo jer, kako kaže, umjetnost i kultura nam ostavljaju iluziju da možemo živjeti bolje.

Žiri šesnaestog Teatar festa "Petar Kočić" radiće u sastavu: Nebojša Bradić, Miloš Babić i Nikola Pejaković.

- Selektor ovogodišnjeg festivala Miroslav Miki Radonjić uradio je najteži dio posla i izabrao šest predstava koje će se naći u takmičarskom dijelu festivala od 2. do 9. juna - podsjetio je Novaković.

U takmičarskom dijelu programa publika će moći da pogleda predstave "Dabogda te majka rodila", koprodukcijski projekat Hrvatskog narodnog kazališta "Ivan pl. Zajc" i HKD teatra iz Rijeke, "Grebanje ili kako se ubila moja baka" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i "Sava Savanović -  Vampirska simfonija" Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Zrenjaninsko Narodno pozorište "Toša Jovanović" predstaviće se komadom "Zla žena", a publika će imati priliku da pogleda i predstavu "Zdrav(o) život(e)!" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Među predstavama je i "Elijahova stolica", rađena u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i MESS teatra iz Sarajeva. Predstava Narodnog pozorišta RS "Kuhinja", po tekstu Petera Handkea i Mladena Materića, u režiji Mladena Materića, zatvoriće festival, a kao i svake godine biće dodijeljene nagrade najboljima.

I ove godine ljubitelji pozorišne umjetnosti imaće priliku da uživaju u bogatom pratećem programu festivala, u okviru kojeg će se svake večeri održavati okrugli stolovi, promocije knjiga i izložbe.

Sponzori

Hipo Alpe Adrija banka a.d. Banjaluka potpisala je ugovor o sponzorstvu sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, pa će u sljedećih dvanaest mjeseci finansijski pomagati ovu nacionalnu kulturnu instituciju u ulozi sponzora pozorišne sezone 2013/2014.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana