Satira kao scensko osvježenje

Slobodan Dakić
Satira kao scensko osvježenje

Mrkonjić Grad - Pripremamo novu predstavu radnog naziva "Situacija", a tekst i režiju radi tim našeg pozorišta.

Najavila je ovo osnivač Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad Dubravka Nikolić, koja je postavila već nekoliko komada na daske ovog teatra.

- Nova priča u našem pozorištu je satirična, ali ima elemente komedije - kaže Nikolićeva, koja je pozorište osnovala 2008. godine.

Zajedno s njom u teatarsku avanturu tada je krenula grupa studenata i srednjoškolaca: Nebojša Kalaba, Dušan Bilić, Tanja Grahovac, Seka Nikolić, Božana Marčeta...

- Sve je počelo spontano, sa mnogo entuzijazma i ljubavi prema pozorištu. Taj početni entuzijazam još traje, mada je većina tadašnjih srednjoškolaca završila fakultet. Pozorište je za nas svijet u kojem ostajemo i istrajavamo - kazala je Nikolićeva.

Glumci Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad svoje predstave izvodili su na brojnim festivalima, sa kojih su se vraćali sa nagradama.

- Redovno učestvujemo na Festivalu omladinskih pozorišta Republike Srpske. Dva puta smo nastupili na "Fedri" u Bugojnu, dječiji ansambl tri puta je bio na međunarodnom festivalu u Bečeju i vratio se sa nekoliko nagrada - ističe Nikolićeva.

Za pet godina izveli su petnaest premijera, a gostovali su u Srpskoj i Srbiji.

- Naša prva predstava bila je "Jesi li to došao da me vidiš", za koju smo na našem festivalu u Mrkonjić Gradu dobili osam nagrada. To nas je ohrabrilo i dalo nam vjetar u leđa da na svim festivalima osvajamo nagrade. Glumačkih nagrada imamo najviše, a mi se posebno radujemo priznanjima za kolektivnu igru - podsjetila je Nikolićeva.

Festival

Članovi Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad posebno su ponosni na Festival dječijeg dramskog stvaralaštva RS i Dane pozorišta koje organizuju pet godina.

- Na našem festivalu ljubitelji teatra imaju priliku da gledaju predstave vrhunskih pozorišta iz Srpske i Srbije, a gostovala su i poznata glumačka imena: Ljiljana Blagojević, Svetlana Bojković, Vojin Ćetković - rekla je Dubravka Nikolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana