Sandra Ljubojević: Scene bez riječi najviše govore

Aleksandra Glišić
Sandra Ljubojević: Scene bez riječi najviše govore

"Kuhinja" je po svom izrazu drugačija od ostalih predstava jer ima vrlo malo teksta, pa je pristup i rad bio malo drugačiji u odnosu na ostale koje smo radili.

Prenijela je utiske sa rada na predstavi "Kuhinja" glumica Sandra Ljubojević, osvrćući se na specijalno priznanje koje je ovaj komad Narodnog pozorišta Republike Srpske dobio na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

- Reditelj Mladen Materić nam je vrlo jasno postavio granice do kojih idemo, ali i situacije i radnje. Kada smo uspjeli da usvojimo to što je on tražio, našli smo ključ i otvorili igru u "Kuhinji". Festival u Užicu je veoma uticajan u regionu, tako da je i priznanje značajno - kaže Ljubojevićeva.

Riječ je o istoimenom komadu austrijskog pisca Petera Handkea, a Materić je radio i na tekstu. Specifičnost scenskog izraza bez mnogo riječi prepoznao je i festivalski žiri.

- Volim tekst na sceni i klasično pozorište, ali način na koji smo radili na ovoj predstavi otkrio mi je da se i bez riječi dosta toga može odigrati. Pristupali smo polako i temeljno, svakako da smo naučili nešto novo kroz pokret i shvatili njegovu važnost - ističe Ljubojevićeva.

Reakcije publike na "Kuhinju" su različite, ali uglavnom pozitivne. Činjenica je da je predstava za kratko vrijeme stekla obožavaoce koji rado dolaze da je gledaju na velikoj sceni nacionalnog teatra Srpske.

- Mišljenja publike su uglavnom podijeljena. Mnogima se sviđa jer bude svoje asocijacije na kuhinju preko predstave koja je vrlo poetična, dirljiva i intimna. Kao i u svemu što radimo, nailazimo i na ljude koji drugačije reaguju. Mislim da niko ne može reći da je predstava loša jer smo joj pristupili veoma temeljno, ali mogu prihvatiti da se nekome ne sviđa taj način, mada su takvi u manjini - kazala je glumica.

Nedavno je postala član ekipe još jedne predstave u Narodnom pozorištu RS, igrajući nekoliko likova u komadu "Četrnaesta" rediteljke Ane Đorđević.

- Kada radite sa nekim ko zaista zna šta hoće, onda je taj rad zahtjevan, ali pruža veliku satisfakciju. Ana je reditelj kojem se možete prepustiti i biti sigurni da će uraditi dobar posao. To je glumcu jako bitno. Tekst je vrlo interesantan, inspirativan. Situacije su veoma emotivne, likovi zahtjevni, a mislim da smo na vrlo maštovit način napravili predstavu. U ovoj multimedijalnoj priči stvarno uživam - kaže Ljubojevićeva. 

Jezička barijera

Osvrnula se i na pozitivnu stranu predstava koje su škrte na riječima jer istovremeno nemaju ni jezičku barijeru.

- Vjerovatno bi predstava "Kuhinja" bila dobro prihvaćena u svijetu, ali još nismo imali priliku da je igramo na nekom drugom govornom području, što svakako svi priželjkujemo - kazala je Sandra Ljubojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana