Revolt društva kroz Gluhu svadbu

Aleksandra Madžar
Revolt društva kroz Gluhu svadbu

Banjaluka - Hrabrost da se kroz umjetnost ukaže na probleme u društvu koji postoje još od doba Josifa Staljina i kako se ljudi nose sa onim što vlast nalaže pokazali su glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ansambl je u punoj sali četvrte takmičarske večeri Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci izveo komad "Gluha svadba" i miješajući riječi, ali i bez glasa uz mimiku, publici pružio uživanje u naizgled običnoj životnoj priči. Glumačke kreacije publika je nagradila dugim i jakim aplauzom.

Inspiraciju za predstavu reditelj Lajla Kaikčija pronašla je u dramskom predlošku rumunskog filma "Nunta muta", reditelja Horatiua Malaelea. Međutim, radeći na dramatizaciji zajedno za Hasanom Džafićem priča je izmijenjena u tolikoj mjeri da su je morali potpisati kao autorski rad uz poštovanje svakog učesnika u stvaranju.

Priča prati dvije porodice različitih pogleda na svijet, koje su pobijedile razlike i prihvatile odluku da postanu jedno, a spojila ih je ljubav njihove djece. U trenutku kada je svadba spremna i svi se vesele, umire Staljin, a vlast donosi naredbu da nema veselja, sahrana, pa ni fudbala, dok traje žalost za velikim vođom. Međutim, "mali ljudi" ne odustaju od proslave i donesu odluku da se svadba održi sa svim običajima, ali u tišini. Tada se u publici mogao čuti samo smijeh.

- Oduševio me prijem publike i puna sala, zaista sam srećna. "Gluhu svadbu" uradili smo sa tendencijom da pokažemo odnos vlasti i društva i da nasmijemo publiku. Smijeh nam je jako potreban u ovim vremenima - rekla je Sabina Kulenović koja je glumačkim izrazom osvojila simpatije publike.

Podsjetila je da su na scenskom pokretu radili gotovo dva mjeseca.

- Svaka predstava je neki novi izazov, a svi koji se bave pozorištem moraju imati hrabrosti da se suoče sa onim što svijet nosi - dodala je ona.

Glumac Adis Mehanović nije krio zadovoljstvo jer su, kaže, uspjeli da prebace emociju "preko rampe".

- Tokom cijele predstave osjetila se veza između publike i glumaca. Scena Narodnog pozorišta RS je malo manja od naše i mi smo pokušavajući da se uklopimo u to što smo imali, postigli prijatnu intimu sa posjetiocima - kazao je Mehanović.

Smatra da su situacije koje su oživjeli na sceni svima dobro poznate.

- Sve ono što smo rekli na sceni može se glasnije i konkretnije govoriti, a čak ne bi morali da upotrebljavamo metafore - istakao je Mehanović.

U okviru festivala promovisana je knjiga "Kiš kao Kiš" banjalučkog književnika Milenka Stojičića, a u subotu uveče publika će imati priliku da uživa u komadu "Rođendan gospodina Nušića". Komad Dušana Kovačevića izvode glumci Zvezdara teatra iz Beograda.

Nagrade

Odluku o nagradama žiri će saopštiti u nedjelju, a u čast nagrađenih iste večeri biće izvedena predstava "Prevaranti u suknjama" Knjaževsko-srpskog teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana