Rekorderi “Tužni princ” i “Kokoška”

A. Rajković, A. Madžar
Rekorderi “Tužni princ” i “Kokoška”

Banjaluka - Predstave “Kokoška” i “Tužni princ” predstavljaju prave rekordere kada je riječ o pozorišnim projektima u Republici Srpskoj.

Komedija “Kokoška” Nikolaja Vladimiroviča Koljade režirao je Predrag Štrbac, a premijerno je izvedena 2001. godine na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. “Tužni princ” Predraga Bjeloševića u režiji Biserke Kolevske premijeru je imao 1998. godine u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Glumac Aleksandar Stojković Piksi, koji igra u “Kokoški”, vrlo dobro se sjeća kako su izgledale prve probe za ovu komediju.

- Kada je bila premijera nismo očekivali da će predstava toliko dugo trajati. Atmosfera je na probama bila odlična, ali bio sam skeptičan sve do premijere. Međutim, sve se složilo na pravi način - prisjetio se Stojković.

Glumac koji je najviše uloga ostvario u komedijama dao je svoj recept za dugi život predstave.

- Za dugovječnost predstave veoma je važna pažnja glumaca. “Kokošku” zaista čuvamo, a publika je voli što dokazuje puna sala. Važno je da glumci zavole predstavu i da se trude oko nje, a neophodna je i povratna reakcija publike. Sa zadovoljstvom se pripremamo za martovsko izvođenje - kaže Stojković, koji je dio ekipe predstave “Gospođa ministarka”, koja je na repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske od marta 2006. godine.

Čuvenu Nušićevu komediju na scenu nacionalnog teatra Srpske postavila je Milica Kralj, a naslovnu ulogu tumači Svetlana Bojković.

Sjenku tužnog princa u predstavi “Tužni princa” igra glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica, koji je za ovu ulogu i nagrađivan.

- Dok smo stvarali predstavu “Tužni princ” nismo razmišljali koliko će ona živjeti na sceni. Bilo nam je interesantno da radimo nešto novo, a ova predstava se razlikovala od ostalih koje su tada rađene u regionu. Zbog specifičnosti predstave, ali i posvećenosti glumaca, odigrali smo je na brojnim scenama širom Evrope - kazao je Mazalica.

“Tužni princ” je Dječijem pozorištu Republike Srpske donio brojne nagrade na festivalima u više evropskih zemalja. Najmlađa publika zavoljela je i predstave “Crvenkapa” u režiji Živomira Jokovića, koja u Dječijem pozorištu RS igra od 2002, kao i “Aždaju iz Vojteške ulice” reditelja Slavča Malenova, koja je na repertoaru od 2004. godine. Među dugovječnim predstavama ovog pozorišta je i “Ježeva kućica”, koju je po tekstu Branka Ćopića režirao Živomir Joković, a premijerno je odigrana 2003. godine.

Na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” predstava rekorder je “Gavrilo” Fausta Paravina u režiji Željka Stjepanovića, čija je premijera bila 2007. godine, u drugoj sezoni postojanja ovog teatra. Za svako izvođenje vlada veliko interesovanje, a glumačku ekipu čine Dejan Zorić, Mario Lukajić, Ljubiša Savanović, Draško Vidović i Dragana Marić.

- Razmišljamo da napravimo nastavak ove predstave i da na scenu postavimo komad “Gavrilo 2” - kaže Dejan Zorić.

Od kada je obnovljen rad Studentskog pozorišta u Banjaluci, najgledanija je predstava Tine Kosi “Life” u režiji Aleksandra Pejakovića. Premijerom ove predstave u martu 2010. godine ponovo je počelo sa radom Studentsko pozorište, a publika još rado dolazi da je gleda.

Pozorište Prijedor

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš kaže da je najduže igrana predstava “Srpska drama”, koja je na repertoaru bila deset godina.

- Nijedna predstava nije doživjela samo nekoliko izvođenja. Uglavnom sve naše predstave igraju desetak puta - kazao je Baroš.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana