Reditelj Đurđa Tešić o predstavi Bračni parastos: Savremeni uvid u pitanje odnosa ljubavi i braka

Aleksandra Madžar
Reditelj Đurđa Tešić o predstavi Bračni parastos: Savremeni uvid u pitanje odnosa ljubavi i braka

Banjaluka - Predstavu sam radila u izuzetno nadahnutoj, toploj i iskrenoj atmosferi, sa odličnim glumcima Snježanom Štikić i Aleksandrom Blanićem, pa se nadam da ćemo i na publiku preneti naša osećanja vezana za jedno intimno ljudsko pitanje.

Ovako je svoje utiske tokom rada na komadu "Bračni parastos" za "Glas Srpske" opisala jedna od najboljih rediteljki mlađe generacije Đurđa Tešić čiji će komad sljedećeg ponedjeljka, 26. oktobra, otvoriti Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet 07" u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

- Publika može da očekuje zabavnu, inteligentnu i dirljivu priču o problemu ljubavnog odnosa koji je došao do tačke kada može da pređe na jedan dublji, viši nivo koji podrazumeva i veće razumevanje. Ali šta ako takvo razumevanje znači da zauvek odustanete od vaših mladalačkih uverenja? - istakla je Đurđa.

Predstava "Bračni parastos" rađena je po komadu aktuelnog njujorškog pisca Meta Morila i ona je, kako kaže rediteljka, duhoviti i savremeni uvid u pitanje odnosa ljubavi i braka.

- Prilikom rada na ovoj predstavi razmenjivali smo svoja iskustva i analizirali odnose vezane za temu predstave. Jako nam je bilo zanimljivo da su, bez obzira na to gde čovek živi, da li je to Banjaluka, Njujork ili Beograd, neki prelomni trenuci kada svako od nas donosi odluku iza koje treba da stoji ceo život - isti. To je ono zbog čega u pozorištu osećamo zajedništvo u svojoj usamljenosti - objasnila je Tešićeva.

Vjeruje da je svako od gledalaca bio pred ovom dilemom iako je vjerovatno nije podijelio ni sa kim.

- To je pitanje intimnih sukoba, unutrašnjih dilema koje su, naravno, određene i savremenim društvenim kontekstom. Šta za nas danas znači pojam braka? Ukoliko nismo religiozni ili strogo tradicionalno vaspitani, a volimo, verujem da smo,  ili ćemo se naći pred dilemom: venčati se ili ne? Naravno, ovo pitanje je samo okidač za večiti muško-ženski sukob racionalnog i emotivnog pogleda na život. Ovaj sukob je smešan u svojoj nerazrešivosti, a dirljiv u svojoj nameri, nameri da se razumemo - smatra rediteljka.

Rad na predstavi koja postavlja pitanja i pokušava da odgovori na neke od velikih životnih dilema za nju je, kako kaže, bio veliki izazov i odgovornost, prije svega, pred samom sobom.

- Koliko ću uspeti da proniknem u suštinu onoga o čemu pravim predstavu...? Zatim, da li ću uspeti da motivišem i zaigram glumce i, naravno, najvažnije, da li ćemo i koliko preneti naše misli i osećanja na publiku? Kao i svaki put, nema garancije ni za šta. Baš kao i u ljubavnom odnosu o kome govori predstava - zaključila je Đurđa.

Ekipa "Jazavca"

Značaj festivala kakav je "Zaplet"  je, kako ističe Tešićeva, veliki iako možda trenutno nedovoljno vidljiv.

- Svaki ovakav napor pojedinaca je ulaganje u budućnost. I ja im se divim. Celoj ekipi "Jazavca", sa Ljubišom Savanovićem na čelu koji već ima veliko i značajno iskustvo umetničkog vođstva. To je jako mala grupa pojedinaca koji se odriču nekog svog komfora zarad stvaranja šire i bogatije društvene ponude. Ako mi sami ne stvaramo sistem vrednosti, ako buduće generacije nemaju na šta da se nadovežu, ne verujem ni da će neko drugi to raditi za nas - dodala je Đurđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana