Rebeka i Doručak u teatarskom ruhu

Aleksandra Madžar
Rebeka i Doručak u teatarskom ruhu

Banjaluka - Oživljavanje priča iz filmskih klasika na pozorišnim scenama postalo je trend u teatrima širom svijeta. Kultni filmovi "Doručak kod Tifanija" i "Rebeka" dobili su pozorišno ruho na sceni Teatra i opere "Madlenijanum" u Beogradu. Čuvena "Mačka na usijanom limenom krovu" dobiće u januaru novo pozorišno izdanje na Brodveju.

Psihološki triler "Rebeka" prvi je američki film slavnog reditelja Alfreda Hičkoka i jedino njegovo ostvarenje nagrađeno "Oskarom". Hičkok je 1940. godine u tom filmu spojio najbolje elemente britanske tradicije i holivudskog filma. Riječ je o filmu koji smatraju remek-djelom svjetske kinematografije.

Mjuzikl "Rebeka" svjetski poznatog filmskog i pozorišnog kompozitora Silvestera Levaija, u režiji Nebojše Bradića, 9. decembra je premijerno izveden u Teatru "Madlenijanum".  Muziku i orkestraciju uradio je Levai, libreto i stihove Majkl Kunc. Svjetsku premijeru mjuzikl je imao 2004. u Tokiju, a dvije godine kasnije prvi put je izveden u Evropi, u Beču. Bradićeva režija je prvo izvođenje "Rebeke" na srpskom jeziku.

- Hičkok je imao snažnu literarnu osnovu - kultni roman "Rebeka", priču koja sledi tradiciju popularnih romana 20. veka, ali istovremeno ima veoma slojevit podtekst koji ukazuje na moguće psihoanalitičke interpretacije - smatra Bradić. Kako kaže, autori mjuzikla "Rebeka" Mihal Kunce i Silvester Levai slijede iskustva Alfreda Hičkoka i vješto kombinuju mjuzikl - romansu sa trilerom.

- Tako je nastao novi žanr - dramski mjuzikl koji koristi tradiciju muzičkog teatra i hičkokovsko majstorstvo - dodaje Bradić.

Ističe da je kreativni tim beogradske "Rebeke" imao poseban zadatak,  da pronađe  pozorišna sredstva kojima bi filmsku priču učinili prihvatljivom pozorišnoj publici.

- Drago mi je da su naša estetska rešenja originalna i da se razlikuju u odnosu na ona koja se mogu videti u drugim inscenacijama ovog mjuzikla koje se prikazuju širom sveta - kazao je Bradić.

Dodaje da je publika uvijek željna dobrih priča.

- Jednom ostvarene u mediju filma, pozorišta ili muzičkog teatra, dobre priče se iznova nude novim generacijama stvaralaca, publici i medijima. Te priče "kruže" u različitim medijima, provociraju autore i izvođače da ih ponovo osvetle i otkriju nova značenja i tako ih učine ponovo savremenim - smatra Bradić.

Drama Trumana Kapota "Doručak kod Tifanija", postavljena na scenu "Madlenijanuma", izazvala je veliku pažnju javnosti. Priča koju je na filmu ovjekovječila Odri Hepbern u ulozi Holi Golajtli pozorišnoj publici u Srbiji predstavljena je u nešto drugačijem izdanju u odnosu na filmsko. Srpska verzija "Doručka" obuhvata neke likove i zaplete iz romana koji nisu bili zastupljeni u filmskom scenariju. U glavnim ulogama, kao Holi i Fred,  su glumačko-bračni par Dubravka Mijatović i Marinko Madžgalj.

- Čini mi se da smo uspeli da zadržimo prepoznatljivost priče iz filma "Doručak kod Tifanija" i tih likova. Ali opet smo pozorišnu formu doveli do autentičnosti, tako da je to potpuno nova stvar za ljude koji dođu da gledaju ovu predstavu - rekao je Madžgalj.

Kontroverzni književni genije Truman Kapot 1958. godine objavio je kratak roman "Doručak kod Tifanija", koji je poslije tri godine ekranizovan u Holivudu.

Nova "Mačka na krovu"

Skarlet Johanson "prede" na sceni u novoj verziji komada Tenesija Vilijamsa "Mačka na usijanom limenom krovu" na Brodveju, koji će premijerno biti predstavljen 17. januara. Johansonova je najnovije ime u dugom nizu zanosnih diva koje su igrale čuvenu Megi Mačku - među njima su bile Elizabet Tejlor, Džesika Lang, Ketlin Tarner i Ešli Džad. Uz Skarlet, glavne uloge u predstavi igraju Bendžamin Voker, Kiran Hajnds i Debra Monk. Reditelj je Rob Ešford.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana