Priča Vedrane Rudan oživljena na sceni

Aleksandra Madžar
Priča Vedrane Rudan oživljena na sceni

Banjaluka - Predstava “Dabogda te majka rodila”, prema istoimenom romanu Vedrane Rudan, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić-Rigonat, koja je izvedena u okviru druge takmičarske večeri Teatar festa “Petar Kočić”, izazvala je različite reakcije kod publike i stručne javnosti.

Drama o životu i smrti koprodukcijski je projekat Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Hrvatskog kazališta drame Teatar Rijeka.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti imali su priliku da vide tragičnu priču o odnosu majke i kćerke, koji je kroz cijeli komad na granici ljubavi i mržnje, koja se ne može potisnuti.

Posebnu težinu komadu daje okrutna sudbina majke i kćerki, koje odrastaju uz oca zlostavljača.

Vrtlog burnih emocija, koje na sceni oživljavaju smrt, starost, nerazumijevanje, otkrile su tajne sa kojima žive neke porodice.

Dok je dio publike bio šokiran slobodom izražavanja i potresnim scenama, drugima je priča bacila svjetlo na surovu realnost pred kojom mnogi zatvaraju oči.

- Nisam očekivao ovakvu predstavu. Više sam čitao blogove Vedrane Rudan nego što sam čitao njene knjige. Tekst uopšte nije naivan i vrlo dobro je urađena dramatizacija. Tematika je jako duboka. Jedino mi se nije svidio taj scenografski kič - rekao je glumac i reditelj Slobodan Perišić.

Reditelj Tatjana Mandić-Rigonat poslije predstave na okruglom stolu odgovarala je na pitanja publike i saslušala pohvale i kritike.

- Vedrana Rudan piše romane koji u sebi imaju veliki scenski potencijal. Na sceni su predstavljene razne majke i razne kćerke. Roman je pisan u prvom licu, dakle u pitanju je jedno duboko lično putovanje kroz pravo srce traume, bespoštedno kopanje po duševnom bolu - kazala je Mandić-Rigonat.

Objasnila je da se kroz tragičnu priču o samospoznaji i odrastanju likovi umnožavaju i otkrivaju žensku psihologiju.

Lik majke povjeren je Editi Karađole, koja je rekla da je bilo jako teško razumjeti sudbinu žene koja nije smogla snage da zaštiti svoje dijete kada je to bilo potrebno.

- Morala sam napraviti jednu distancu od tog lika, da bih mogla sobom vladati na sceni. Ljudi smo i svakakvi smo. I svi mi imamo i tamu i svjetlo u sebi - istakla je Karađoleva.

Glumica Zoja Odak, koja tumači lik kćerke, naglasila je da njena uloga bijesne žena koja se suočava sa prošlošću zahtijeva mnogo emocija i saosjećanja.

U pratećem dijelu Teatar festa u sinoć, prije izvođenja predstave “Dabogda te majka rodila” predstavljena je knjiga Predraga Guge Lazarevića “Čitanje kao preispitivanje - od svetosavlja do danas” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

“Zla žena”

U takmičarskom dijelu festivalskog repertoara sutra u 20 časova biće odigrana predstava “Zla žena” po djelu Jovana Sterije Popovića u režiji Egona Savina.

Riječ je o komadu Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, a glumačku ekipu čine Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić-Krajnov, Jovan Torački, Sanja Radišić, Dragomir Pešić i Miljan Vuković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana