Priča sa margine uz crni humor

Aleksandra Madžar
Priča sa margine uz crni humor

Banjaluka - Dramatična komedija “Zdrav(o) život(e)” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koja je izvedena u toku treće takmičarske večeri Teatar festa “Petar Kočić”, podijelila je mišljenja publike, a neki su napustili salu prije završetka predstave.

Komad kanadskog dramskog pisca, glumca i reditelja Li Mekdugala režirao je Nikola Zavišić, a prevod je radio glumac Igor Pavlović koji igra naslovnu ulogu u predstavi.

Ansambl koji čine Igor Pavlović, Ivan Đurić, Nenad Pećinar i Marko Savić izveo je na sceni dramu novog brutalizma protkanu crnim humorom u kojoj su glavni junaci nasilnici, narkomani, nesrećni ljudi sa krajnjih margina društva.

Za razliku od jednoglasno pozitivnih komentara na komad “Sava Savanović - vampirska simfonija” koja je izvedena prve takmičarske večeri, takođe u režiji Nikole Zavišića, mišljenja za ovu dramatičnu komediju su bila podijeljena.

Dok se nekima svidjela savremena postavka, drugi su je okarakterisali kao monotonu predstavu koja ne drži pažnju, pa jedan dio publike nije odgledao komad do kraja.

Teške scene narkomanskog života četiri kriminalca prikazale su nesvjesna stanja ovih likova koji u mašti planiraju neuspješnu pljačku ne napuštajući scenu ni u jednom momentu.

- Smatram da je glumačka igra jako dobra, da ima zanimljivih glumačkih rješenja. Predstava je monotona i nije mi držala pažnju. Tema je veoma dobra, ali na ovaj način predstavljena mene nije zainteresovala - rekla je glumica Miljka Brđanin-Babić koja je istakla da joj je najviše pažnje privuklo glumačko ostvarenje Ivana Đurića koji je tumačio lik narkomana Donija.

Ovu predstavu glumci Srpskog narodnog pozorišta igraju u kamernoj sali koja je sa obje strane okružena publikom, pa je, kako kažu, u takvoj atmosferi odnos sa publikom potpuno drugačiji. Posjetioci na taj način imaju priliku da predstavu gledaju na filmski način.

Igor Pavlović, koji tumači lik Dika, predvodnik bande narkomana, prevodeći tekst bio je i dramaturg i ističe da je svako iz ekipe na pravi način i sa velikom željom radio na svojoj ulozi.

- Proces rada sa rediteljem Nikolom Zavišićem bio je jako čudan. Gledali smo mnogo filmova. Bilo je mnogo stvari koje smo izbacili, a na kojima smo radili sedmicama, ali mislim da smo na kraju sveli na pravu mjeru - rekao je glumac Ivan Đurić koji je tumačeći lik Donija osvojio najviše simpatija publike.

Ironičan kraj predstave izazvao je smijeh u publici, jer je na scenu izašla suflerka koja je pročitala tekst skinut sa sajta MUP-a Srbije o tome kako mladi ne treba da koriste drogu i kako se lako potpada pod negativan uticaj.

- Ovakav kraj je nastao u toku procesa rada i nije bio planiran, došao je spontano. Zanimljivo je videti kako državne institucije pokušavaju da suvoparnim rečenicama odvrate mlade od zla - dodao je Pavlović.

Kao i prethodnih večeri Teatar festa, i u srijedu je predstavljena knjiga “Pozorište u okupiranoj Srbiji” autora Bore Majdanca. O knjizi su govorili Ljiljana Đurić, Milan Arnaut i autor.

“Elijahova stolica”

U takmičarskom dijelu festivalskog repertoara sutra u 20 časova biće odigrana predstava “Elijahova stolica” koju je po tekstu Igora Štiksa režirao Boris Liješević. Riječ je koprodukcijskoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta i MESS teatra iz Sarajeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana