Priča o strasti za slobodom i istinom

Aleksandra Madžar
Priča o strasti za slobodom i istinom

Banjaluka - Duboke misli Henrika Ibzena iz drame "Lutkina kuća (Nora)" razlile su se na sceni i u sali Narodnog pozorišta RS u Banjaluci ostavljajući publici slobodu da širinu misli i osjećanja prenese na lične životne situacije.

Priča o strasti za slobodom i istinom, otkrivanjem najdubljih ljudskih tajni, ispisana rukom čovječijom, a utkana u ovo djelo u režiji Nebojše Bradića u nedjelju uveče podigla je zavjesu Teatar festa "Petar Kočić".

U publici tišina, tek poneki hrabri gledalac osmijehne se na replike, nasmije se realnosti i težini života koji se odvija na pozorišnim daskama. Brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srpske, kao i vjerni poštovaoci pozorišnih čarolija dugim i jakim aplauzom podržali su ansambl nacionalnog teatra koji je naporno radio sa rediteljem da bi na sceni pokazali lakoću igre.

Sedamnaesti festival zvanično je otvorio ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, a na otvaranju su govorili ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija i direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković.

- Naš teatar opstaje sedamnaest godina i tako će biti i ubuduće, uprkos svim smetnjama. Hoćemo da vjerujemo u kulturu, ma kome šta ona značila, i u pozorište i za to imamo opravdanje, prava, ali i obavezu. Kada festival stekne punoljetstvo, a to je već blizu, tražiće svoju prepoznatljivost, put i način istrajavanja u svojoj Srpskoj - istakao je Novaković.

U publici su bili i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić.

Sandra Ljubojević, koja tumači glavni lik, Noru, poslije premijere nije krila zadovoljstvo i čast što joj je reditelj povjerio ovu veliku ulogu. Posebni komentari publike i pohvale bili su upućeni upravo ovoj glumici.

 - Osjećala sam posebnu odgovornost za ovu predstavu, jer sam sve vrijeme na sceni. Uz pomoć kolega koje su uradile veliki posao uspjela sam da uživam u igri, u Ibzenu i u svojoj Nori - rekla je glumica.

U glumačkoj ekipi su i Boris Šavija, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović, Snježana Štikić i Maja Kolundžija-Zoroe. Na sceni se pojavljuju i mališani Andrija Purković, Zara Šurlan, Uroš Šatara i Ana Vrećo.

Beogradski reditelj Nebojša Bradić, koji je svoje znanje i iskustvo nesebično prenio glumcima, istakao je da Ibzen u svojim komadima neprestano izlaže i analizira neodrživost neistine i laži prema sebi kao osnove za život. Neobičan vizuelni izraz komada, kao i zanimljiva muzika ostavili su poseban utisak na publiku.

Kazalište "Kerempuh"

Predstava "Čudo u poskokovoj dragi" Ante Tomića u režiji Krešimira Dolenčića biće izvedena večeras u 20 časova na velikoj sceni nacionalnog teatra Srpske. Glumački talenat pokazaće ansambl iz Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana