Priča o Soluncima uz emocije i aplauze

Aleksandra Glišić
Priča o Soluncima uz emocije i aplauze

BEOGRAD - Drama "Solunci govore" Antonija Đurića u režiji Cisane Murusidze na beogradskoj premijeri propraćena je dugotrajnim aplauzima brojne publike.

Studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke i Akademije umetnosti iz Beograda oduševili su sve koji su u subotu uveče došli u Narodno pozorište.

Riječ je o komadu koji je uvršten u zvanični program obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, a pod pokroviteljstvom je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Republike Srbije Tomislava Nikolića. Blagoslov predstavi dao je patrijarh srpski Irinej, koji je prisustvovao izvođenju i uručio Orden Svetog Save predsjedniku Akademije umetnosti iz Beograda Dušanu Đokoviću.

Banjalučkom premijerom drame 6. aprila na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske otvorena je manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" u organizaciji Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Emocije koje su mladi glumci probudili kod publike u Banjaluci nisu izostale ni u Beogradu. Uspomene na srpske vojnike iz Prvog svjetskog rata oživjele su zahvaljujući Mariji Đajić, Stefanu Kovačeviću, Ivanu Perkoviću, Darku Iviću, Danilu Kerkezu i Srđi Bjelogrliću i Saši Simoviću.

- Najviše me obradovalo kada su nam poslije premijere prišli ljudi govoreći kako odavno ništa emotivnije nisu gledali i da im je nedostajala jedna ovakva priča - rekao je student banjalučke Akademije umjetnosti Danilo Kerkez.

Prva predstava "Solunci govore" igrana je u Narodnom pozorištu u Beogradu čitave dvije decenije, takođe u režiji Murusidze. Od 1981. do 2001. godine izvedena je više od 350 puta.

Tekst predstavlja svjedočenja autentičnih ličnosti, među kojima su Milunka Savić, Budimir Davidović, Miladin Miletić, Mijat Gredeljević, Sofija Jovanović, Ljubica Čakarević...

Predstava ima i video-prilog, u kojem Ivan Bosiljčić kazuje govor regenta Aleksandra, Miodrag Radovanović Mrgud riječi crnogorskog kralja Nikole, a Tanasije Uzunović citira Arčibalda Rajsa. Korišćen je i stari snimak Vase Pantelića, koji govori zapovijest majora Gavrilovića i "Plavu grobnicu" Milutina Bojića, uz crkveno pojanje u izvođenju Olivera Njega i Vukašina Savića.

Beogradskoj premijeri prisustvovali su Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, predstavnici Kabineta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, dekan Akademije umjetnosti iz Banjaluke Luka Kecman i dekan Akademije umetnosti iz Beograda Dušan Đoković, princeza Jelisaveta Karađorđević i akademik Matija Bećković.

Muzika

U okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" održano je veče tradicionalne muzike "Tradicija na sceni". Nastup je bio u formi multimedijalne prezentacije, a pored studenata Katedre za etnomuzikologiju banjalučke Akademije umjetnosti učestvovali su i pjevači i svirači na tradicionalnim instrumentima, kao i i kulturno-umjetnička društva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana