Priča o slavnom piscu kao opomena

Jasmina Perišić
Priča o slavnom piscu kao opomena

Banjaluka - Predstava "Čarobnjak" Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića, izvedena na drugoj večeri Teatarfesta "Petar Kočić" pred banjalučkom publikom, oživjela je lik i djelo njemačkog pisca i nobelovca Tomasa Mana.

Komad Narodnog pozorišta Sombor izveden je u ponedjeljak uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS, a publika je imala priliku da uživa u briljantnoj igri glumačke ekipe.

Riječ je o drami koja je gledaoce navela da razmisle o tome šta je zaista potrebno da bi čovjek osjetio istinsku sreću, a lik slavnog pisca povjeren je Saši Torlakoviću. Na sceni se prvi pojavio popularni glumac Svetozar Cvetković, koji je oduševio publiku odličnom kreacijom Johana Volfganga Getea i Semjuela Fišera. On je uspio da nagovori gledaoce da uključe svoje mobilne telefone da bi osvijetlili scenu.

U glumačkoj ekipi su i Radoje Čupić, Tatjana Šanta-Torlaković i Marko Marković. Glumci nisu imali lak zadatak, pošto su tumačili više likova, prebacujući se u sekundi u sasvim drugu ulogu.

Drama je pisana velikanu svjetske književnosti Tomasu Manu u čast, koji se zbog ideala odrekao velike moći i slave koju su mu nudili nacisti. I pored toga što je imao sve, pisac je bio nezadovoljan i zavidio je svima koji žive običnim životom. Neprestano se pitao da li ga ljudi vole zbog njegovih književnih djela ili zbog njega samog. Glumačka ekipa držala je punu pažnju publike sat i 45 minuta, za šta je na kraju nagrađena dugotrajnim aplauzom.

- "Čarobnjak" je učestvovao na više od deset festivala i osvojio mnoge nagrade u Srbiji i regionu. A zanimljivo je da je ovaj dramski tekst Fedor Šili napisao za ispit treće godine dramaturgije. Drago mi je što je oživio upravo u našem pozorištu - rekla je direktor Narodnog pozorišta Sombor Biljana Keskenović.

Glumac Saša Torlaković je rekao da ga je ovaj lik inspirisao kućnim i religijskim vaspitanjem.

- Sama činjenica da se Tomas Man odupirao moćnom nacizmu poručuje nam da se zapitamo kakve su naše odluke u prelomnim trenucima života - kazao je Torlaković.

U pratećem programu festivala u ponedjeljak uveče promovisana je knjiga "Kad je svet imao brkove" Ane Radmilović. Knjigu posvećenu svom ocu i legendarnom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću predstavila je autorka. Na festivalskom repertoaru večeras je predstava "Trpele" Beogradskog dramskog pozorišta koja će početi u 20 časova.

Podrška "m:tela"

Kompanija "m:tel" podržala je i ove godine tradicionalnu manifestaciju u organizaciji Narodnog pozorišta RS Teatar fest "Petar Kočić", kao i pozorišnu sezonu 2014/2015. Iz "m:tela" je saopšteno da su oni domaćini sedme festivalske večeri, 14. juna, kada je na programu predstava "Rođendan gospodina Nušića" u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda. U komadu Dušana Kovačevića, koji je režirao Nebojša Bradić, naslovnu ulogu igra popularni glumac Branislav Lečić. Ovogodišnji Teatar fest je u znaku obilježavanja 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića, što govori i slogan festivala "Savremen, svevremen".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana