Priča o Kainu podiže zavjesu

Aleksandra Madžar
Priča o Kainu podiže zavjesu

Banjaluka - "Aplauz fest 2014", koji će biti održan od 24. do 27. marta, obilježiće tri premijere na pozorišnoj sceni banjalučkog Doma omladine.

Reditelj i osnivač DIS teatra Novica Bogdanović, u čijoj se organizaciji festival održava, istakao je da novim predstavama žele da obilježe Svjetski dan pozorišta, 27. mart.

- Komadima "Kain", "Disanje" i "Garavi sokak", koji će biti premijerno izvedeni, želimo da publici predstavimo nešto drugačiji pozorišni izraz. Prvi kriterijum po kojem smo pravili repertoar je želja da se afirmiše moć teatra - kazao je Bogdanović.

Predstava "Kain", u produkciji DIS teatra, otvoriće prvo festivalsko veče. U psihološkoj drami postavljaju se vječna pitanja o smislu života, a u predstavi igraju Stevan Šerbedžija, Bojan Kolopić, Nataša Perić i Belinda Božičković.

Bogdanović je objasnio da zbog lošeg stanja u kulturi i nedostatka novca ove godine festivalska publika neće imati priliku da gleda gostujuće ansamble.

- Nove predstave pokazale su se kao najbolja mješavina stvaralačke inspiracije i talenta koju možemo da ponudimo publici. Svi koji dođu na festival imaće priliku da vide sa koliko su ljubavi i entuzijazma rađeni komadi sa festivalskog repertoara - istakao je reditelj i dodao da sve predstave iz programa imaju aktuelne teme.

Kao i prethodnih godina, svake večeri biće proglašen najbolji glumac, što je veliki podsticaj za mlade umjetnike.

- Bratska kuća, Banjalučko studentsko pozorište, predstaviće se komadom "Garavi sokak", koji će premijerno biti izveden 26. marta u 20 časova. Predstava "Kome treba zelena beba", takođe u njihovoj produkciji, na sceni je posljednjeg dana festivala - kazao je Bogdanović.

"Disanje"

Nekonvencionalna pozorišna predstava "Disanje" biće izvedena drugog dana festivala, 25. marta u 20 časova. Ansambl DIS teatra ukazaće kroz ovaj komad na negativne promjene koje su se desile u ovom prirodnom procesu, disanju, koje je donio moderni način života.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana