Premijerom predstave "Bog masakra" otvoren "Zaplet" u Banjaluci

M.M.
Foto: A.Čavić

BANjALUKA- Premijernim izvođenjem predstave "Bog masakra", koja je rađena po tekstu Jasmine Reze, a u režiji Slađane Kilibarde, večeras je u Gradskom pozorištu "Jazavac" otvoren 14. međunarodni festival glumca "Zaplet", čiji slogan ove godine je "U krugu porodice".

Predstava „Bog masakra“, koja je tragikomedija, govori o međuljudskim odnosima, najviše o osobinama roditelja u današnjem dobu, njihovim najboljim namjerama koje imaju kada odgajaju djecu, kao i o velikoj neiskrenosti prema sebi, u svemu tome. Ispričana na jedan duhovit način, približen gledaocima, današnjem vremenu i okolnostima, ova predstava oživjela je važne teme, koje se tiču roditeljstva, života u zajednici, morala i vršnjačkog nasilja, što je glavni pokretač zapleta ove priče.

- Ova predstava je uz sve ostalo (duhovito, lucidno, tragično, komično, brutalno, pomaknuto) priča o tome da li smo kadri biti "dobri roditelji" i gdje su u takvoj konstelaciji djeca, a gdje mi koji ih pripremamo za budući život. Žrtve su svakako svi, i oni koji "odlaze" i djeca koja "ostaju" (sve izrečeno primjenjivo je i izvan "okvira" porodice). Život je postao jedna velika "tragikomedija" bez pobjednika iz koje teško pronalazimo izlaz - zabilježila je o predstavi režiserka Slađana Kilibarda.

U "Bogu masakra" igraju Nikolina Friganović, Nataša Perić, Ljubiša Savanović i Boris Šavija.

"Zaplet" će trajati do petka, do kada će publika imati priliku da pogleda takmičarske predstave, koje je izabrao Ljubiša Savanović.

- Svi tako ušuškani i smješteni u ovu salu, nekako se fino uklapate u ovogodišnji slogan festivala, jer svi mi ovdje, u narednih šest dana bićemo jedna velika porodica – rekao je glumac Velimir Blanić, u svojoj uvodnoj riječi na otvaranju festivala, te predstavio ovogodišnji program, dok je „Zaplet“ zvanično otvorio Robert Dacešin.

Prva takmičarska predstava na programu je sutra od 20 časova, a radi se o komadu "Realisti", Teatra "Egzit" iz Zagreba. U narednim danima, publika će uživati u predstavama različitih pozorišta iz regiona, a to su: "Naš sin" (Hartefakt, Beograd), "Tihi udah" (Mestno gledališče Ljubljana), "Siročad" (Bosansko narodno pozorište Zenica) i "Pluća" (Madlenijanum/Marador). Posljednjeg festivalskog dana, u petak, osim dodjele nagrada, na programu je stend-ap Srđana Dinčića "U procesu". Izvođenje svih predstava počinje od 20 časova.

Predstave ocjenjuje žiri u čijem sastavu su Mladen Đukić (režiser i animator), Snježana Mišić (glumica) i Marko Dukić (multimedijalni umjetnik).

U okviru pratećeg programa večeras je otvorena izložba "Samo sam se igrala" Vladimirke Velage, dok će u ponedjeljak  biti priređeno javno čitanje drama studenata Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

- Izložba je nastala spontano i sastoji se iz dvije cjeline. Prva cjelina je segment u kojem sam ja, na neki način, htjela da dokumentujem svoje ljeto, okolinu i društvo, a radeći njih, shvatila sam da im nedostaje jedan segment, a to sam ja i moja ličnost. Onda sam odlučila da ne budem samo posmatrač događaja, već i da učestvujem u njima. Tako je nastala i druga cjelina – kazala je ovo na otvaranju izložbe mlada umjetnica Velimirka Velaga, inače studentkinja na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a postavku je zvanično otvorila slikarka i profesorica Borjana Mrđa.

Od utorka, kao prateći program biće realizovan "Razgovor sa glumcima", u okviru kojeg će publici biti predstavljeni Miloš Timotijević (utorak od 22 časa), Tamara Dragičević (srijeda od 22 časa) , Boris Šavija (četvrtak od 22 časa) i Milan Marić (petak od 22 časa).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana