Premijerno prikazana predstava Tri praseta (Nebožder): Poučna priča o značaju sloge

Cvija Mrkonjić Foto: A. Čavić
Premijerno prikazana predstava Tri praseta (Nebožder): Poučna priča o značaju sloge

Banjaluka - Predstava "Tri praseta (Nebožder)", autorski projekat banjalučkog glumca i režisera Nikole - Kolje Pejakovića, premijerno je odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Komad, namijenjen djeci, ali i odraslima, dočarava haotično vrijeme u kojem živimo, kao i značaj sloge i zajedništva u opstanku moralnih, ekoloških i drugih životnih vrijednosti.

Pejaković je naglasio da mu je ovo prvi put da radi u Dječijem pozorištu RS, ali da je zadovoljan rezultatima.

- Ovo je neko moje čitanje svima poznate basne o tri praseta i vuku, a bilo mi je važno da i djeca i roditelji budu privučeni nečim i prate neku ravan - rekao je Kolja u srijedu uveče nakon premijere.

Prema njegovim riječima pozorište u svakom trenutku treba da ište pozor i da djeluje na ljude bez obzira na uzrast. Osim što za ovu predstavu potpisuje tekst i režiju, Pejaković je i kompozitor muzike.

Priča o tri praseta i vuku govori o vuku iz grada koji dolazi u šumu s namjerom da poboljša uslove života u šumi, ali po cijenu nestanka zelenila, drveća i prirode.

Na šumaru, Dragi Pjevcu, te prasićima Novi, Jovi i Peri, koji su braća je da odluče da li će mu to dozvoliti.

I dok šumar, Novo i Pero žele stan u zgradi, struju, kanalizaciju i asfalt, Jovo se bori da sačuva šumu, podsjećajući da je iz grada i pobjegao.

- Volim ovu priču i predstava mi se mnogo svidjela, navijala sam za to da prasići sačuvaju svoj dom - rekla je osmogodišnja Tijana zaključivši da su tri brata pokazala dobro srce time što su dozvolili vuku da ostane u šumi, umjesto da ga vrate u zoološki vrt odakle je došao.

Pouku priče da na planeti ima mjesta za sve ljude i životinje, za gradove i šume, odlično su dočarali vješti glumci Dragan Banjac, Aleksandar Blanić, Slobodan Perišić, Đorđe Janković i Željko Milićević.

Scenografiju za "Tri praseta i (Nebožder)" je osmislila Berina Šuščević, a fantastične kostime Jelena Savić.

Direktor Dječijeg pozorišta Predrag Bjelošević navodi da predstava dotiče najmlađe kroz basnu koju poznaju, ali dijalozi i sve ostalo je prilagođeno odraslima.

- Predstava je veoma poučna i odlična svakom svom segmentu, te sam siguran sam da će "Tri praseta (Nebožder)" biti komad sa kojim ćemo sljedeće godine učestvovati na festivalima u okruženju - rekao je Bjelošević.

Repriza

Prvu reprizu predstave "Tri praseta (Nebožder)" publika ima priliku da pogleda u subotu od 18 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, a prema riječima direktora pozorišta Predraga Bjeloševića predstava će na njihovom repertoaru biti do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana