Premijerno izvedena predstava o Dučiću

Agencije
Premijerno izvedena predstava o Dučiću

Beograd - Premijera pozorišnog komada "Poslednja pesma", koji govori o velikom srpskom pjesniku i diplomati Jovanu Dučiću, odigrana je sinoć u pozorištu "Moderna garaža" u Beogradu, u izvođenju glumaca iz Srbije i Republike Srpske.

Izvođenju predstave, koja se premijerno prikazuje u godini u kojoj se obilježava 70 godina od smrti Jovana Dučića, prisustvovao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a u publici je bio i vojno–politički komentator Miroslav Lazanski.

Radnja drame je smještena između 1941. i 1943. godine, a mjesto dešavanja je salon u vili rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera, u gradu Geri u američkoj državi Indijana.

Dučića je već kao starca na pragu sedamdesetih godina svog života uputila u Ameriku u specijalnu misiju raspadnuta otadžbina Kraljevina Jugoslavija, a sam pjesnik, međutim, do smrti nije znao kakvu misiju ustvari ima.

Komad, koji se premijerno izvodi u godini u kojoj se obilježava 70 godina od Dučićeve smrti, napisala je televizijski autor i dokumentarista Anita Panić, a adaptaciju i režiju potpisuje Marko Misirača.

Producenti su "Balkan film", "Drina film" i Udruženje dramskih umjetnika Republike Srpske.

Ulogu Dučića tumači glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Kundačina, Dučićevu veliku ljubav Jovanku Jovanović Todorović igra glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Kolundžija Zoroe, a mladića glumac Milan Nikitović, jedan od popularnih filmskih likova u poznatom filmu i seriji "Montevideo".

Nakon Beograda, premijera ovog komada biće održana i u rodnom Dučićevom gradu - Trebinju u novembru, a nakon toga planira se izvođenje komada širom gradova Republike Srpske, Srbije i u dijaspori.

Predstavu su finansijski podržali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana