Premijera “Švabice” u NPRS: Potraga za odgovorima na vječna pitanja čovjeka

Branislav Predojević
Premijera “Švabice” u NPRS: Potraga za odgovorima na vječna pitanja čovjeka

BANjALUKA - Rad na ovoj predstavi je za mene neka vrsta povratka u prošlost i potraga za odgovorima na neka pitanja koja nisam razumeo tada, a čini mi se ni kasnije, prolazeći kroz životne izazove.

Ovim riječima je Dušan Petrović, dramaturg i režiser, opisao svoj rad na predstavi “Švabica”, rađenoj po motivima pripovijetke Laze Lazarevića, koja će večeras biti premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Republike Srpske sa početkom u 20 časova.

U pitanju je prva premijera u 95. sezoni nacionalnog teatra Srpske, u kojoj će uloge ostvariti Branislav Aleksić, Dana Poletan, Miljka Brđanin, Belinda Stijak/Božana Kukilo, Bojan Kolopić, Anđela Rakočević, Senad Milanović, Anando Čenić i Boris Šavija uz pijanistkinju Snježanu Popović Vuleta.

Petrović kaže da se vodio ranijim dramatizacijama, ali da je uz pomoć cijele ekipe kreirao drugačiji autorski postupak.

- Dramatizacije Miloša Lazina i Ane Đorđević poslužile su mi kao inspiracija u stvaranju ove verzije, koja se u krajnjem obliku, ipak, dosta razlikuje od prethodnih. Ova dramatizacija je nastala, pre svega, kao produkt rediteljskog promišljanja i viđenja buduće predstave na osnovu proznog teksta napisanog u formi epistolarne pripovetke. Na izvestan način išao sam obrnutim putem, prvo su nastajale slike, moguća rediteljska rešenja, a potom je nastajao tekst, odnosno dijalog koji je sve to trebalo da ispuni - rekao je Petrović.

Kako iskusni umjetnik navodi, izgubljeni tekst velikana srpskog realizma ostavio je na njega snažan utisak.

- Kada sam imao nepunih dvanaest godina, krajem 1979, gledao sam predstavu “Švabica” Narodnog pozorišta Sombor, u dramatizaciji i režiji Miloša Lazina, i ta predstava je na mene ostavila toliko snažan utisak da se čak i danas sećam pojedinih scena - navodi Petrović.

Talentovani Branislav Aleksić tumači glavni lik, Mišu Maričića, tragičnu figuru razapetu između ljubavi i dužnosti koja je u velikoj mjeri autobiografska pripovijest Lazarevića, zbog čega umjetnik ovaj tekst nije objavio za života. Mladi glumac, inače, student četvrte godine glume na Akademiji umjetnosti Banjaluka u klasi profesora Radoslava Milenkovića i Nikoline Friganović, stručnog saradnika, rekao je za “Glas Srpske” da je rad na tekstu Laze Lazarevića nosio sa sobom posebnu odgovornost i duboku emotivnu pripremu.

- Miša Maričić je lik koji nosi složenost unutrašnjeg sveta, on je čovek koji se suočava sa snažnim osećanjima, dilemama i ličnim borbama. Bilo je važno da pronađem autentičan način da oživim tu borbu na sceni, a da pri tome ostanem veran Lazarevićevoj viziji i vremenu u kojem je komad napisan. “Švabica” nije samo priča o ljubavi već i o sudarima različitih kultura, predrasudama i ličnom sazrevanju, što Mišu čini izuzetno slojevitim likom - rekao je Aleksić.

Scenografiju potpisuje Sofija Lučić, kostimografiju Jelena Vidović, za muziku se pobrinuo Petar Bilbija, dok je lektor Nataša Kecman.

Predložak

Pripovijetku “Švabica” Laza Lazarević nije objavio za života, već je objavljena posthumno.

Paradoksalno, ovu pripovijetku je prvu napisao i nije je objavio, ali ju je cijelog života dotjerivao i sređivao. Lazarevićeva pripovijetka “Švabica” pripada popularnom žanru predrealizma i realizma, “đačkoj pripovijeci” i motivisana je njegovom “zabranjenom” ljubavi prema Ani Gutjer, kćerki njegovog stanodavca tokom studiranja u Njemačkoj. Pripovijetka je pronađena u Lazarevićevoj zaostavštini i posthumno objavljena (1898), a danas važi za jednu od njegovih najpoznatijih pripovijedaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana