Premijera predstave "Sumnjivo lice" u srijedu u Narodnom pozorištu Republike Srpske: Moderni Nušić s primjesama Tarantina

Ilijana Božić
Premijera predstave "Sumnjivo lice" u srijedu u Narodnom pozorištu Republike Srpske: Moderni Nušić s primjesama Tarantina

BANjALUKA - Predstava "Sumnjivo lice" u režiji Ivana Plazibata, rađena po tekstu istoimene društveno satirične komedije Branislava Nušića, premijerno će biti izvedena u srijedu, u 20 časova, u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Publika će imati priliku i da pogleda izložbu plakata na temu "Sumnjivo lice" koje su radili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u foajeu Pozorišta .

Govoreći o ovom komadu v.d. direktorica Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić istakla je da je zadatak autorskog tima bio da Nušića, našeg klasika, predstavi na savremeniji, prijemčiviji način.

- Bilo je izuzetno zadovoljstvo raditi sa ovom mladom grupom ljudi. Predstava je razigrana i moderna i mislim da će naći put do mlađe publike, što nam je bio cilj. Takođe, nadam se saradnji i u narednom periodu - kazala je Grbićeva.

Dodala je da je pomenuta izložba još jedan vid saradnje sa Akademijom umjetnosti.

Reditelj predstave Ivan Plazibat istakao je da je njegov odabir bio Branislav Nušić i  "Sumnjivo lice".

- Zahvalan sam što sam imao priliku da radim Nušića i mogu reći da je riječ o komediografskoj tradiciji. U Hrvatskoj nisu mnogi režiseri imali priliku raditi Nušića. Frljićeva "Gospođa ministarka" i "Pokojnik" na Brijunima su bili jedini primjeri. Sretni smo što smo radili pisca koji ima jednu od najživljih rečenica na našim prostorima, tako da sam jako zahvalan na ovoj prilici - rekao je Plazibat.

Naglasio je da je radeći u "Jazavcu"  upoznao snažan i kompetentan ansambl banjalučkog teatra, te da mu je to bila dodatna motivacija.

- Moram istaći  da su me na osnovu mog kazališnog rada zvali da radim u ovom pozorištu i to je normalan karijerni put koji se, nažalost, u kazalištima na našim prostorima jako rijetko dešava. Tokom rada smo se šalili da ovu predstavu možemo nazvati i "Sreski psi", što  je bila asocijacija na spajanje Nušića i Tarantina i ikonografije modernih i gangsterskih filmova - objasnio je Plazibat.

Istakao je da su otkrili da se taj spoj veoma prirodno pretopio, te da publika ne treba da očekuje tradicionalnu postavku Nušića.

- Ipak, i u ovome je jedna vrsta čistog, komediografskog narativa koja nema čime skandalizirati - dodao je on.

Glumica Nataša Perić, koja tumači ulogu Marice, ispričala je da je proces pripremanja ove predstave veoma brzo prošao.

- Igram kapetanovu kćerku. Ona je jedna od rijetkih pozitivnih strana ove komedije, pa i društva. Ne želi da se udaje iz pogrešnih razloga, zbog bogatstva, već iz ljubavi. Bori se na, buntovan, sebi svojstven način protiv pogrešnih društvenih vrijednosti koje su i te kako dominantne u ovoj Nušićevoj komediji - navela je Perićeva i dodala da je Marica  na neki način revolucionarka, iako je neki možda neće tako doživjeti.

Scenski pokret

Damir Klemenić, koji je bio zadužen za scenski pokret, istakao je da sa Plazibatom sarađuje godinama.

- Kad mi je rekao da idemo u Banjaluku i da ćemo raditi "Sumnjivo lice" osjetio sam da je to veliki izazov, jer nikada nisam gledao Nušića u kazalištu. Došao sam na čitaću probu i bio sam zaista uzbuđen, sve me kroz govor asociralo na one filmove, klasike bivše Jugolsavije. Glumačka ekipa je bila jako energična i inspirativna i  mislim da su svi glumci uspjeli napraviti dobre role u ovoj predstavi - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana