Predstavom Retromorfoza završen festival

Agencije
Predstavom Retromorfoza završen festival

Zvornik - Premijernim izvođenjem predstava "Retromorfoza" večeras je zatvoren četvrti "Komedija fest" u Zvorniku.

Predstavu je po "Stilskim vežbama" Rajmona Kenoa režirao i dramatizovao Ivan Tomašević, osnivač Scene "Maska" iz Šapca, koji je istakao da ovo nije njegova prva saradnja sa Zvorničanima.

"Opredelili smo se za ovaj tekst jer smatram da je vreme da se publika uhvati u koštac sa nečim što je malo komplikovanije i zahtevnije. Moramo je naterati da razmišlja na drugačiji način. Radi se o kratkim pričama koje su povezane tematski, ali ne i hronološki niti likovima", pojasnio je Tomašević.

Prema njegovim riječima, u pitanju je jedna "diskretna komedija" koja za cilj ima da "natjera ljude na razmišljanje o tome kakvi su, koliko mogu da usvoje nečija mišljenja koja bi možda mogla da promijene život na bolje, ali ljudi to ne rade, nego prolaze pored znakova pored puta".

Za najbolju predstavu ovogodišnjeg "Komedija festa" danas je proglašen komad "Moje bivše, moji bivši" Knjaževskog srpskog teatra iz Kragujevca.

Ova predstava je po ocjeni stručnog žirija i publike dobila i nagradu za najbolje rediteljsko ostvarenje i scenografiju, dok su Isidora Rajković za ulogu Ejmi i Miloš Krstović za ulogu Tomasa u ovoj predstavi dobili nagrade za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu.

Stručni žiri, koji su činili dramaturg iz Trebinja Željko Milošević, reditelj iz Beograda Jelena Bogavac kao predsjednik i Violeta Savić, profesor u Gimnaziji i srednjoj stručnoj školi "Petar Kočić", dodijelio je i ravnopravne nagrade za najbolju mušku ulogu Ivanu Tomaševiću i za najbolju žensku ulogu Aneti Tomašević.

Tomašević je nagrađen za ulogu Mikana u predstavi "Kraljica smeha" Scene "Maska", dok je Tomaševićeva dobila nagradu za ulogu Ljubinke Bobić u istoj predstavi.

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Jeleni Vidović i Pozorištu Prijedor za predstavu "Djelidba", koje je dobilo i nagradu za kolektivnu igru.

Žiri je specijalnu nagradu dodijelio "Narodnom pozorištu" Priština sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici sa predstavom "Građanin plemić", i to za kontinuirano i predano zalaganje za očuvanje pozorišnog ansambla i borbu za kulturni identitet srpskog naroda na Kosmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana