Predstave "Zlatokosa" i Ferdo, veliki ptič" odigrane u Banjaluci

Agencije
Predstave "Zlatokosa" i Ferdo, veliki ptič" odigrane u Banjaluci

BANjALUKA - Nakon predstava "Mala Frida", "Kafe kraljevstvo" koje su odigrane drugog dana 21. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji je u nedjelju otvoren u Dječijem pozorištu Republike Srpske, najmlađa publika danas je imala priliku da uživa u divnim komadima "Ferdo, Veliki ptič" i "Zlatokosa".

Komad "Ferdo, veliki ptič" izvelo je Lutkovno gledališče Maribor, a predstavu autorke Andreje Peklar režirala je Katja Povše.

- Priča govori o Ferdu, ptici koja je prevelika za sredinu u kojoj živi. Ferdo ne primjećuje da se razlikuje od drugi. Štaviše, on koristi svoju različitost da pomogne manjima od sebe - stoji u opisu ove predstave, nakon koje su namlađi posjetioci imali priliku da pogledaju "Zlatokosu".

Ova predstava, koja govori o slobodi, sreći i ljubavi, rađena je po motivima bajke braće Grim, u adaptaciji i režiji Jelene Đorđević, a izveli su je glumci Pozorišta lutaka u Mostaru.

- Udobno se smjestite, sklonite telefone. Ostavite svoje brige po strani. Pustite da vas jedna čudna grupa iz neobičnog frizerskog salona sprovede kroz svijet mašte i ispriča vam prilu o djevojci duge kojse koja živi u kuli bez prozora i vrata, opasnoj baki Gotel, princu Klovisu i neustrašivom konju Munji - naznačeno je u najavi ove predstave koja je najmlađima.

Za kraj ovog festivalskog dana, večeras od 18 časova biće odigrana predstava "Sunašce", Kuće letećih ručnih lutaka iz Luleburgaza (Turska).

Predstavu je, prema priči Aleksandra Propeskua režirao Petar Petkov.

- Ovo je priča o malom mišu Mafu, koji živi sam u podrumu kuće i Odili, porcelanskoj balerini koja je bačena u podrum jer joj je slomljeno stopalo. Žrtva i veliki trud koji je mali miš Maf uložio da stekne prijateljstvo porcelanske balerine Odile je emocija koja donosi duboku poruku na sceni - stoji u najavi predstave u kojoj će oni zajedno da riješe misteriju prijateljstva i sunčeve svjetlosti.

Festival će biti nastavljen sutra, kada će u 10 časova biti odigrana predstava "Tajna" teatra iz Japana, od 11 "Raznolikost figura" Kulturno-teatarskog udruženja "La Botega" iz Italije i "Tihi dečak" Pozorišta za decu i mlade Kragujevac.

Festival će biti zatvoren u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana