Predstava “Tihi udah“ Mestnog gledališta Ljubljana odigrana na festivalu „Zaplet“

Ilijana Božić
Predstava “Tihi udah“ Mestnog gledališta Ljubljana odigrana na festivalu „Zaplet“

BANjALUKA- Da sve srećne porodice liče jedna na drugu a da je svaka nesrećna porodica nesrećna na svoj način pisao je Tolstoj u „Ani Karenjini“ a to je prva misao koja nam pada na pamet dok gledamo predstavu „Tihi udah“ Mestnog gledališta Ljubljana.

Ovaj komad rađen u režiji Nejca Gazvode, a u dramatizaciji Eve Mahkovic odigran je, u utorak naveče, treće takmičarske večeri 14. Međunarodnog festivala glumca „Zaplet” koji se održava pod sloganom „U krugu porodice“  u Gradskom pozorištu „Jazavac” u Banjaluci.

Priča o porodici koja se godinu dana nakon očeve smrti okuplja kako bi podržala najmlađu sestru koja odlazi na studije u Ljubljanu, pred publikom je otkrila njihove tragedije koje su zapravo tragedije svih nas. Ova drama  o slovenačkoj porodici koja neće da osuđuje ono što jesmo, nego želi da posmatra ono najčovječnije u nama prikazuje da se svaka generacija mora suočiti sa odrastanjem, starenjem i činjenicom da vjerovatno u životu neće postići ono o čemu je maštala u djetinjstvu.

Na sceni posmatramo ljude koji ne rade poslove za koje su se školovali, nesrećni su zbog iznevjerenih ideala i teško im je zbog smrti oca, usamljenu majku, ali i probleme razvoda. Generacija Marjana, Petre i Janeza čiji životi nisu ispunjeni, je zapravo generacija koja se rodila na raspadu Jugoslavije, oni su djeca tranzicije. Kada Janez, novinar koji je dobio otkaz zbog jednog članka koji nije odgovarao društvu, uspije da popravi vodokotlić koji pokušava bezuspješno da popravi tokom cijele predstave pomislimo da možda i nije sve tako crno.

Predstava „Tihi udah“ premijerno je izvedena 2018. godine, a uloge tumače Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc, Tjaša Železnik i Lara Volf.

Režiser Nejc Gazvoda je istakao da ga je zanimala slovenačka familija za koju smatra da je ne viđamo često na pozornici.

-Mislim da su Slovenci gladni ovakvih priča. Ova predstava je preživjela kovid, ona ima ono nešto u čemu svako može da se nađe ili da prepozna nekoga ko ima ovakve probleme - rekao je Gazvoda.

Glumica Mirjam Korbar, koja glumi majku, kazala je da je ansambl bio oduševljen tekstom kada su ga dobili, te da su sa radošću i entuzijazmom prišli ovoj priči.

-Zajednički rad nas je povezao tako da smo kao porodica. Mislim da to osjeća i publika.  Bilo je lako raditi na ovoj predstavi, tekst je ušao u nas i mi smo igrali- kazala je ona.

Kao i svake večeri i ove je publika odcjenjivala najboljeg glumca, a ovaj put izbor je pao na Juru Henigmana.

Takmičarski dio festivala biće nastavljen večeras kada je od 20 časova na programu predstava „Siročad“ Bosanskog narodnog pozrišta Zenica. U pratećem programu od 22 časa počeće razgovor sa glumicom Tamarom Dragičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana