Predstava „Oluja“ u Narodnom pozorištu Srpske

B. P.
Predstava „Oluja“ u Narodnom pozorištu Srpske

BANjALUKA - Narodno pozorište Republike Srpske ugostiće članove ansambla iz Bačke Palanke koji će odigrati predstavu „Oluja“, nastalu s ciljem obilježavanja pogroma i protjerivanja Srba sa teritorije Republike Srpske Krajine u vojnoj operaciji „Oluja“ od 4. do 7. avgusta 1995. godine.

Autorka predstave je glumica Dragana Bosnić koja potpisuje tekst, režiju, izbor muzike i igra u predstavi.

Pored nje u predstavi igraju glumci amateri i muška pjevačka grupa. Nosilac projekta i glavni organizator je Narodna biblioteka „Veljko Petrović” iz Bačke Palanke i Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“ iz Novog Sada.

U predstavi je opisana priča o protjeranim Srbima koji su se poslije „Oluje” naselili na teritoriji opštine Bačka Palanka, iako je tema obrađena na takav način da se može odnositi na sve protjerane Srbe. Kroz pričanje ličnih priča akteri opisuju ratna dešavanja i prate sudbinu srpskog naroda iz Krajine.

-Ovom predstavom pokazujemo da razumemo patnju proteranih Srba i da saosećajno i bratski gajimo spremnost da negujemo svoj rod i narod“ -poručuju učesnici i organizatori projekta.

Predstava će biti odigrana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u nedjelju,  4. avgusta,  s početkom u 20 časova.

Ulaz na predstavu je slobodan.

Dragana Bosnić je srpska je filmska, pozorišna i glasovna glumica, rođena 20. februara 1967. godine u Bačkoj Palanci. Glumu je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Petra Banićevića. Profesionalnu karijeru započela je radom u pozorištima širom Srbije u Novom Sadu, Subotici, Beogradu, a zatim u Republici Makedoniji, Velesu i u Skoplju, gde danas živi i radi...

Monodrama „Gospod je živ” je njen autobiografski autorski projekat koji je kao podršku srpskoj zajednici u Republici Makedoniji, podržao grad Skoplje. Takođe je autor monodrame „Žena sa kesom na glavi”. Bavila se i sinhronizacijom animiranih serija na srpski jezik za studio Klarion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana