Predstava Kabare podigla zavjesu

Željka Domazet
Predstava Kabare podigla zavjesu

Istočno Novo Sarajevo - Predstava "Kabares kabarei" Pozorišta "Slavija" iz Beograda, koju je napisao, režirao i izvodi je glumac Zijah Sokolović prvi je komad izveden na 17. međunarodnom festivalu malih scena i monodrame, koji je otvoren u utorak uveče u Istočnom Novom Sarajevu.

Sokolović je rekao da je riječ o isključivo kabaretskoj formi, u koju je uspio da unese elemente klasičnog pozorišta.

Međunarodni festival malih scena i monodrame, otvoren u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, je teatarska manifestacija sa najdužom tradicijom u Republici Srpskoj.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je otvarajući manifestaciju da ona značajno doprinosi napretku kulturnog razvoja grada.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Nedeljko Zelenović podsjetio je publiku da je festival počeo 1996. godine pod nazivom "Festival jednog glumca", a da od ove godine u svom nazivu i zvanično ima prefiks međunarodni.

- Volio bih da publika u Istočnom Sarajevu češće ima priliku da prati pozorišne predstave, da imamo svoj teatar i svoje predstave - kazao je Zelenović.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović je rekla da će Vlada RS i Ministarstvo i sljedećih godina podržavati ovaj festival.

U zvaničnu konkurenciju na ovogodišnjem festivalu selektor i glumac Ljubo Božović uvrstio je četiri pozorišne predstave i četiri monodrame. Ljubitelji pozorišta imaće priliku da pogledaju monodrame "Reče mi jedan čo'ek, ćeraćemo se još kad budem bio mlađi", koju režira i izvodi Petar Božović, "Deset naprema jedan" - projekat glumice Tatjane Kecman i tekst Pitera Turinija "Najposle kraj" u režiji Blagoja Micevskog i izvođenju Aleksandra Kopanje.

Biće izvedene i predstave "Kraljica Smeha" Scene "Maska" iz Šapca, "Krivica" Narodnog pozorišta Republike Srpske i "Ne igraj na Engleze" Grada teatra Gradiška. U programu je i predstava "Bunar" koji je koprodukcijski projekat Ustanove kulture "Vuk Karayić" iz Beograda i Radionice integracije Fonda Krug.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Nagrade

Na Festivalu malih scena i monodrame biće dodijeljene nagrade za najbolju kamernu predstavu i monodramu, a biće proglašeni i najbolji glumac i glumica.  Članovi žirija su Milanka Babić, Jovanka Stojčinović-Nikolić i Luka Kecman. Dodjela nagrada i zatvaranje festivala biće u subotu u 20 časova.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana