Predstava “Hrkači” premijerno odigrana u NPRS: Sunovrat gledamo zatvorenim očima

Milanka Mitrić
Predstava “Hrkači” premijerno odigrana u NPRS: Sunovrat gledamo zatvorenim očima

BANjALUKA - Sunovrat čovjeka i civilizacije dešava se polako, ali glasno, jasno ga vidimo i jasno ne osjećamo obavijeni vrtlogom istina i laži, poluprisutni u sopstvenim i tuđim životima.

Život u sadašnjosti pun je ljepote malih stvari, dobrote za kojom tragamo u sebi i drugima, a koja stoji malena naspram sunovrata i truleži bolesnih duša koju ne osjećamo, a koja nagriza svijet sve više i više.

Umjetnost je jedan način sagledavanja ovog svijeta, a dio njegovih bolesti i izgubljenih vrijednosti oživljen je i u novoj predstavi “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike Srpske, autora i režisera Nikole Kolje Pejakovića, koja je večeras premijerno odigrana u Narodnom pozorištu RS, dok je prva repriza zakazana za sutra naveče u 20 časova.

- Dobro mi je došla bolest, jer sam problem korone uspio da sagledam iz drugog ugla, iznutra. Međutim, ovaj komad nije o koroni, već o nama i našim bolestima koje dušu napadaju, o demonskom egu, o strastima i moralnom sunovratu modernog društva i ove civilizacije - zabilježio je Pejaković o ovom komadu, u kojem su junaci svojim pričama, u osvit pandemije, prikazali raznolike boljke čovjeka - prevaru, paranoju, pakost i sveopštu nesreću u kojoj jednoumlje stiže na velika vrata, dok akteri života bivaju posmatrači.

Akteri ove priče u sat i po vremena, koliko traje predstava, kroz komediju i stvarnu grotesku umjetnošću su prikazali ono što u stvarnosti poznajemo kao sunovrat čovjeka, pred kojim smo kao slijepi i gluvi oblikovani informacijama koje dobijamo, bez preispitivanja sebe i drugih. A uvijek postoji drugi izbor.

- Kako sama bolest nikada nije kazna, već upozorenje, čovjek uvijek ima vremena da se ispravi. Za one koji ne vjeruju u Boga duša nije naročito važna, jer je i ne vide kao ulaznicu za vječnost; žive svoj mali život po horizontali nadajući se da će ih smrt stići što kasnije. Možda smo mi, vjernici, budale, nepismeni, neznalice, ali bar nas pustite da umremo kao takvi, ne špricajte nas lažnim istinama iz vaših laboratorija - dodao je Pejaković o svom komadu.

Nikolina Friganović (Darinka), Ljubiša Savanović (Jovan), Miljka Brđanin (komšinica), Danilo Kerkez (policajac) i Miodrag Markićević (igla), svojim povezanim pričama, uz povremeno uplitanje zvuka televizije, pjesama Nikole Pejakovića i igle koja nosi poruke vodilje za život u pandemiji, oživjeli su jedan trenutak u našem životu prožet paranojom, zavedenošću televizijom i slijepom vjerom u tuđe riječi.

- Nadam se da će publika prepoznati ovu predstavu i da će ona uspjeti da “prodiše”, jer zaista komedija zahtijeva reakciju, a mi se bavimo aktuelnom temom koju i dan-danas živimo. Takođe, nadam se da ćemo ukazati na problem kojim se bavimo, kakav život živimo, na strah koji je zavladao među ljudima zbog pandemije, kao i šta taj strah može da probudi - rekla je glumica Miljka Brđanin govoreći o ovoj predstavi.

Svijet predstave “Hrkači” jeste svijet tužnog smijeha, panike, skoro pa manijakalne opsesije informacijama pojedinaca ili potpuno ignorisanje istih, svijet malih i velikih laži, pristajanja na manje od zasluženog. To je svijet izgaženih osnovnih ljudskih vrijednosti u kojem opsesija, paranoja i spremnost na najniže poteze uzimaju ono malo duše o čijoj bolesti je Pejaković progovorio na svoj način - komedijom, ironijom, uz muziku i smijeh. Gorki smijeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana