Predstava Gradskog pozorišta “Jazavac” 50. put pred publikom: “Malo blago” živi i raste

Milanka Mitrić
Predstava Gradskog pozorišta “Jazavac” 50. put pred publikom: “Malo blago” živi i raste

BANjALUKA – “Malo blago” u režiji Slađane Kilibarda jedna je od najvoljenijih i najnagrađivanijih predstava Gradskog pozorišta “Jazavac”, a ovog vikenda posjetioci “Jazavca” imaće priliku da uživaju u njenom 50. izvođenju.

  Ovaj jubilej biće obilježen 13. februara od 20 časova, a pred gledaocima će još jednom oživjeti priča o tri žene, tri različite generacije, priča o životu, patnji, bolu, ljubavi i danima koje ispunjavaju i u kojima se smjenjuju smijeh i suze.

Režiserka Slađana Kilibarda kazala je da je “Malo blago” jedna od njenih najdražih predstava i njena prva režija van institucionalnog teatra.

- Ono što je najviše obilježilo taj rad bila je sloboda, a kada umjetnik dobije slobodu, on automatski dobije poriv da pruži najbolje od sebe. Posebna posvećenost izbijala je svakodnevno u procesu rada i kod nas na sceni, ali i kod svih koji su bili iza scene. Imala sam zajedno sa glumicama potrebu da ispričam priču o porodici, o tranziciji, o vremenu u kojem smo nekada živjeli i ovome u kome smo sada. Priču o ženskoj snazi i požrtvovanosti, o ženskoj muci,  o ljubavi nekada i danas. I sve to transponovano u Banjaluku – rekla je za “Glas Srpske” Kilibarda, koja se za naš list prisjetila početaka rada na komadu.

U predstavi, koja je rađena po tekstu Elen Marfi, glume Slađana Zrnić, Nataša Ivančević i Belinda Stijak (koju je mijenjala Nataša Perić), a premijerno je odigrana 2016. godine u “Jazavcu”, na festivalu”Zaplet”.

- Pamtim trenutak kada sam otputovala u Zagreb gdje mi je dijagnostikovana ozbiljna upala pluća i rečeno da bez minimum deset dana ležanja ne računam na rad . “Jazavcu” je predstava trebala baš tog zacrtanog datuma zbog festivala i moj angažman je došao u pitanje. Toliko sam taj tekst snažno osjećala kao nešto što moram da uradim (imala sam idealnu podjelu i jaku želju da ispričam tu priču)  da sam već sedmog dana sa nedovršenom terapijom  bila u Banjaluci i nastavila probe. Moje glumice su izgarale u kreiranju svojih likova i ja sam uživala u njihovoj posvećenosti i samodisciplini. Predstava živi i raste, ali se i čuva onoliko dugo koliko je čuvaju glumci koji u njoj igraju. Onoliko koliko uživaju i pronalaze novi smisao u svakoj sljedećoj izvedbi - objasnila je Kilibarda i dodala da su “Malo blago” sačuvale četiri prekrasne glumice, njihova publika i “Jazavac”.

Glumica Slađana Zrnić za “Glas” se prisjetila prvog susreta s ovim komadom, koji je bio ljubav na prvi pogled.

- Onog trenutka kad sam ga pročitala ja sam se iz prve zaljubila u taj tekst i nisam imala nikakav problem da sagledam kako ćemo to uraditi. To se rijetko kad dešava glumcu, da prosto pročitate tekst i znate da je to je to, u pravom trenutku. Kroz tu ulogu sam pokazala sve što znam o glumi. Zahvaljujem Gradskom pozorištu “Jazavac” što su mi dali tu šansu - ispričala je Zrnićeva.

Kako ona kaže, postoji više razloga zbog kojih je “Malo blago” odlična predstava, a to nije samo zbog teme.

- To je predstava zbog koje muškarci vole žensku priču i predstava u kojoj svi gledaoci zaista uživaju i daju komplimente. Nataša Ivančević, Belinda Stijak i Nataša Perić (koja je u jednom trenutku zamijenila Belindu), nas četiri smo se u toj predstavi odlično slagale i razumjele. Intimno, svaka uloga je dio nas, jer i mi te živote prolazimo. Prolazimo sve što te žene prolaze, tako da tu nema mjesta nikakvoj laži. Ili jesi ili nisi - navela je Zrnićeva i dodala da publika voli predstavu jer je jako duhovito napisana, s puno elemenata komedije i da je uspješna jer na simpatičan, a blizak način iznosi probleme koji se tiču svih žena.

 Ljubav

Kilibarda je kazala da su nagrade koje je predstava osvojila, pohvalne kritike, gostovanja, suze i smijeh publike, odraz glumačke veličine glumica koje su igrale u predstavi i njihovoj ljubavi prema poslu.

- Zahvaljujem  glumici Nataši Perić koja je  fenomenalno uskočila u predstavu kada je Belinda ostala trudna  i  time dodala svoju glumačku boju “Malom blagu”. Čestitam svima 50. izvođenje predstave, a posebno  zahvaljujem Ljubiši Savanoviću koji me pozvao da radim u “Jazavcu” , mojim divnim, Slađani Zrnić, Nataši Ivančević, Belindi Stijak, Nataši Perić,  Dragani Purković Macan,  Gani Đedović, Željki Grgić kao i Savi Kneževiću i Dragani Marić - zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana