Predstava Čarobnjak na tronu

Aleksandra Glišić
Predstava Čarobnjak na tronu

Banjaluka - Predstava "Čarobnjak" Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića proglašena je za najbolju na 17. Teatar festu "Petar Kočić" koji je završen sinoć u Banjaluci.

Žiri je odluku donio uz obrazloženje da "ovaj komad Narodnog pozorišta Sombor odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre, vrhunsko glumačko umijeće, jasna i perfektna rediteljska poetika koja je u apsolutnom skladu sa scenografskim i kostimografskim rješenjima".

Za sva priznanja žiri u sastavu Selimir Radulović, Luka Kecman i Nemanja Ranković donio je jednoglasne odluke. Nagradu "Kočićeva knjiga" za najbolji dramski tekst dodijelili su piscu Dušanu Kovačeviću za "Rođendan gospodina Nušića" u režiji Nebojše Bradića i izvođenju beogradskog Zvezdara teatra.

- Dušan Kovačević je najvjerodostojniji nastavljač Nušićeve dramaturgije. Posebnim dramskim snimkom njegovog 60. rođendana ovjekovječio je pisca koji predstavlja evropski ključ srpske dramske književnosti - saopštio je žiri festivala na kome je obilježeno 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića.

Najbolji reditelj festivala je Boris Liješević, jer "stvorivši prazan prostor na sceni, ogolivši ga do kraja, otvara scenu za glumačku igru iz sna i jave, koju je vodio preciznim potezima, i tako oživio čarobni svijet Tomasa Mana". Saša Torlaković za ulogu Tomasa Mana u "Čarobnjaku" i Dragan Petrović za tumačenje lika Spasoja u "Rođendanu gospodina Nušića" ravnopravno dijele nagradu za najbolju mušku ulogu.

- Svojom igrom opravdali su odavno izrečenu sintagmu o Njegovom veličanstvu Glumcu, koji je to zato što svojom glumom uzvisuje ovaj poziv do božanskih visina, pred kojom čovjek mora da ostane nijem - obrazložio je žiri ovo priznanje.

Kompletnom ansamblu predstave "Trpele" Milene Depolo i Bobana Skerlića u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu. U predstavi koju je Skerlić i režirao igraju Paulina Manov, Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović-Čučilović, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Milica Zarić i sve igraju Ženu.

- Izuzetnim glumačkim sredstvima, kontrolisanom ekspresijom u igri, prije svega, njih sedam je dočaralo lik kompleksne žene koja je spremna na rušenje svega postojećeg, do sopstvene tragedije, samo da bi se sačuvalo tradicionalno, odnos prema porodici, shvatanju braka i uloge žene u njemu - ocijenio je žiri.

Zanimljivo je da su članovi žirija odlučili da ne dodijele nagrade za scenografiju, kostimografiju ili muziku. Na festivalu koji je počeo 8. juna odigrano je šest predstava u takmičarskom programu, po izboru selektora Željka Stjepanovića.

Muke žirija

- Posebno smo zadovoljni  što smo imali velikih muka da, između odličnih predstava, raspravljamo o pojedinostima i specifičnostima koje su ih izdvojile za nagrade. Čista srca i sasvim sigurni konstatujemo da ovogodišnji repertoar festivala nije zaostajao za prethodnim, posebno kada se uzme u obzir ponuđena produkcija. To je, u svijetu koji nas navodi da povjerujemo da je svako od nas kriv pred svima, zbog svih i zbog svega, prilično utješno - naveo je žiri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana